Kultura

Fotografije Dalibora Ševaljevića u Porto Montenegru

Izložba fotografija Dalibora Ševaljevića "Montenegrin Landscapes" postavljena je u upravnoj zgradi Porto Montenegra u Tivtu.
Fotografije Dalibora Ševaljevića u Porto Montenegru
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, koja je prodajnog karaktera, čini 47 fotografija - crnogorskih pejzaža nastalih u periodu od 2011. do 2016. godine.

- Zemlja u kojoj živim je kao raj za fotografe - toliko različitih pejzaža na tako maloj površini. Ovo je možda bio i motiv da krenem u avanturu istraživanja prirode, sa željom da je neposredno upoznam i doživim. Cilj nije bila sama izložba, već moja želja povezivanja sa prirodom i unutrašnja interakcija sa okolinom u tom neponovljivom, sadašnjem trenutku. Tako je vremenom nastala ova selekcija radova koja je sazrela da se podijeli sa ljudima koji vole prirodu. Na ovaj način želim da ukažem koje ljepote posjeduje Crna Gora, a naša je zajednička odgovornost da zaštitimo prirodu i ostavimo generacijama koje dolaze mogućnost refleksije sa onim dijelom bića koje je istinski dio nje - ističe Dalibor Ševaljević u izjavi za Portal Analitika.

1703dado1Ovaj Tivćanin rođen je 1982. u Kotoru i najviše ga interesuje dokumentarna i pejzažna fotografija. U martu 2006. pohađao je mentorski kurs fotografije kod mr Lazara Pejovića i fotografa Duška Miljanića, koji je organizovao Foto, kino i video klub Podgorica. Iste godine je jedan njegov rad ušao u selekciju Prvog međunarodnog salona fotografije u Podgorici. Uslijedila je izložba crnogorskih pejzaža na Ivanovim Koritima, gdje se predstavio sa poznatim crnogorskim fotografima. Prvu samostalnu izložbu imao je u rodnom gradu 2007, a činilo je 16 odabranih fotografija modnih kolekcija nastalih tokom prethodne i te godine. Nakon toga predstavio se na brojnim kolektivnim izložbama u Crnoj Gori i van nje. Inicijator je i organizator izložbe "Dokumentarna fotografije Crne Gore", prve ovog tipa kod nas, koja je priređena prošle godine u okviru Underhill Fest-a u Podgorici, i na kojoj se predstavilo više od 20 crnogorskih fotografa. Tom prilikom se predstavio fotografijama iz ciklusa "Benigni Virus".

Izložba će biti otvorena do 15. aprila.

K.J.

Portal Analitika