Društvo

Koliko je povratnika sa ratišta ISIL-a u Crnoj Gori?

Nedavno objavljena informacija u vodećim njemačkim medijima o spisku od 22.000 imena državljana 51 zemlje koji su bili ili su još na ISIL ratištima, pretežno u Siriji, Iraku i Libiji, aktuelizovala je stara i otvorila neka nova pitanja - posebno o mjestu i ulozi balkanskih država u čitavom, opakom vjerskom, bezbjednosnom, pa u izvjesnoj mjeri i ideološko-političkom kolopletu.
Koliko je povratnika sa ratišta ISIL-a u Crnoj Gori?
Portal AnalitikaIzvor

Što se crnogorskih državljana tiče, devetoro "povratnika" koji su ratovali u svojstvu džihadista, pod stalnom su prismotrom nadležnih bezbjednosnih službi, a makar četvoro su u fazi policijsko-tužilačke istrage čiji je cilj pokretanje krivičnih postupaka, u skladu sa odgovarajućim zakonskim normama. Prema pouzdanim izvorima Pobjede, svi su apsolutno neutralisani kao eventualna bezbjednosna prijetnja i ni u jednom trenutku ne mogu predstavljati opasnost ni po bliže, ni po šire okruženje.

Riječ je o Emilu Ličini, Habibu Kastratiju, Harisu Lukaču, Elvinu Baliću, Ismetu Salihuu, Isaku Ličini, Bejtu Muzuroviću, Ifetu Muriću i Hasibu Kastratiju. Svi su, unazad makar pet godina, pripadali različitim grupacijama radikalnih islamista i otvoreno se suprotstavljali Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, njenim službenicima, a posebno reisu Rifatu Fejziću.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Foto: SIPA/Scanpix

Portal Analitika