Svijet

Rasulo u ISIL-u: Teroristi izgubili 22 posto svoje teritorije

Džihadistička grupa ISIL je između 1. januara 2015. i 14. marta 2016. izgubila 22 posto teritorije koji je kontrolisala u Siriji i u Iraku, objavio je u srijedu specijalizovani institut IHS Jane's sa sjedištem u Londonu.
Rasulo u ISIL-u: Teroristi izgubili 22 posto svoje teritorije
Portal AnalitikaIzvor

"Rat se okreće na štetu ISIL-a. Između 1. januara i 15. decembra 2015. ISIL je izgubio kontrolu nad 14 posto svoje teritorije", rekao je Columb Strack, analitičar IHS-a i stručnjak za Bliski istok.

U novom istraživanju se ističe da je ISIL u zadnja tri mjeseca izgubio još 8 posto teritorija, opet u odnosu na teritorij koji je kontrolirao 1. januara 2015. Godine.

Kako navodi britanski ogranak američkog instituta IHS-a koji se oslanja na informacije dobijene iz društvenih medija i izvora u Siriji i u Iraku, ta je grupa 14. marta 2016. kontrolisala 73.440 kvadratnih kilometara teritorije.

Džihadisti su u Iraku izgubili velika područja u okolini Ramadija, zapadno od Bagdada i na kraju u okolini Tikrita, sjeverno od prijestonice.

No najveće gubitke terena imali su u Siriji.

Otkako je ISIL ljetos izgubio Tal Abjad, jednu od glavnih tačaka gdje je ulazio u Tursku, IHS je primijetio da grupa ima "finansijskih teškoća" koje su se odrazile u "povećanju raznih poreza" i u "velikom smanjenju plata koje je isplaćivala borcima".

"Te finansijske teškoće su pogoršali ruski i međunarodni vazdušni udari na izvore prihoda grupe od nafte od kraja 2015.", dodaje Strack.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak najavio povlačenje većeg dijela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije, gdje je ta zemlja od 30. septembra izvodila vazdušne udare kao podršku snagama Bashara al Assada.

Proteklih mjeseci stižu i izvještaji o bijegu vodećeg džihadističkog kadra u Libiju, u kojoj je na djelu pokušaj stvaranja tzv. zapadnog kalifata.

Avaz.ba

Portal Analitika