Politika

Bečić predlaže bojkot izbora u Tivtu

Demokratska Crna Gora pozvala je Demokrtski front (DF), Građanski pokret URA, Demos i Socijalističku narodnu partiju (SNP) da potpišu sporazum o međusobnom nenapadanju i bojkotu izbora u Tivtu.
Bečić predlaže bojkot izbora u Tivtu
Portal AnalitikaIzvor

Lider Demokrata, Aleksa Bečić, kazao je da Predlog sporazuma sadrži dvije tačke oko kojih se, kako smatra, opozicioni subjekti mogu lako dogovoriti.

„Prvo, da se obavežemo da se u narednom periodu nećemo međusobno napadati i optuživati, jer bi to, između ostalog, uticalo da opozicija troši opozicionu energiju i gubi na ugledu u javnosti“, naveo je Bečić.

On je zatražio da se potpisnici Sporazuma obavežu da će bojkotovati lokalne izbore u Tivtu ukoliko se ne odgode, imajući u vidu da nijesu stvoreni uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora za izbor odbornika u Skupštini opštini Tivat, 17. aprila ove godine.

Predmet Sporazuma, kako je predložio Bečić, treba da budu isključivo te dvije tačke. On je zamolio opozicione političke subjekte da se do subote, u pisanom obliku, odredite da li je on za njih prihvatljiv.

“Ukoliko se svi politički subjekti, kojima je tekst Predloga sporazuma dostavljen, izjasne da su spremni da isti potpišu, predlažem da narednog dana, a najkasnije u nedjelju do 12 sati organizujemo zajedničku press konferenciju na kojoj bi potpisali Sporazum”, poručio je Bečić.

On je dodao da za slučaj da neko od navedenih političkih subjekata ne odgovori ili odbije ponudu do isteka roka, Demokrate će smatrati da ne postoje uslovi za potpisivanje Sporazuma.

„Očekujem da prihvatite ovaj poziv kako bi svi zajedno postigli minimum saglasnosti o međusobnoj saradnji, kao preduslov da Crna Gora konačno dobije novu demokratsku vlast na prvim narednim izborima, koji bi trebalo da se održe u ovoj godini“, kazao je Bečić.

U Sporazumu se ukazuje na činjenicu da u ovoj godini ističe četvorogodišnji mandat sadašnjem sazivu Skupštine i odborničkom sazivu u tri jedinice lokalne samouprave.

Dodaje se da je suštinski i najveći državni interes održavanje narednih lokalnih i parlamentarnih izbora u uslovima i pravno političkom ambijentu koji priliči demokratskim državama.

“Konstatujući da je Demokratska partija socijalista, kao do sada nesmjenjiva politička konstanta u vlasti, ključni problem i smetnja za organizovnje slobodnih izbora u demokratskom ambijentu, nakon kojih bi se formirala demokratska vlast sa punim izbornim legitimitetom”, piše u sporazumu.

Pojašnjava se da se potpisnici sporazuma javno obavezuju na međusobno nenapadanje i bojkot izbora u Tivtu, rukovođeni najvišim državnim interesom da Crna Gora uđe u proces smjenjivosti vlasti i da se to desi na prvim narednim izborima.

“Ovaj Sporazum se smatra zaključenim kada ga potpišu svi ovlašćeni predstavnici DF-a, SNP-a, Demosa, Demokrata i URA-e i stupa na snagu danom potpisivanja”, navodi se u Sporazumu Demokrata.

MINA

Portal Analitika