Društvo

Susret Vlahović-Zerba: CTBTO otvara vrata crnogorskim naučnicima

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović sastala se danas sa Nj.E. dr Lassina-om Zerbo-om, izvršnim sekretarom Organizacije Sveobuhvatnog ugovora za zabranu nuklearnog testiranja (CTBTO), koji u pratnji ambasadorke Slavice Milačić (ambasadorke Crne Gore pri UN, OEBS i drugim međunarodnim organizacijama), boravi danas i sjutra u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Crna Gora članica je ove organizacije od 23. oktobra 2006. godine.
Susret Vlahović-Zerba: CTBTO otvara vrata crnogorskim naučnicima
Portal AnalitikaIzvor

CTBTO važna je u cilju sprječavanja ne samo nuklearnih probi, već i širenja nuklearnog naoružanja u svijetu. Djeluje u slučajevima smanjenja štete nastale probama kod biljaka, životinja i ljudi. U tom smislu značajan fokus ove organizacije odnosi se na nauku i naučna istraživanja.

U cilju jačanja veza sa širom naučnom zajednicom, CTBTO poziva renomirane naučnike iz cijeloga svijeta na svoje Konferencije (o nauci i tehnologiji) koje se redovno održavaju, svake druge godine. U pitanju su multidisciplinarne Konferencije, koje objedinjuju stručnjake za oblast nuklearnih nauka i nacionalnih agencija čiji rad korespondira sa aktivnostima CTBTO, ali i  nezavisne experte za ovu oblast. CTBTO pored konferencije organizuje i radionice, obuke i razne vrste vježbi, npr. Tehnički sastanak za softverski inženjering u oblasti nuklearnih nauka, diplomatija i nauka za mir i bezbjednost, osnovni i tehnički trening za oblast radionuklida, ekspertski sastanak za oblast sigurnosti i bezbjednosti, seminar “naučnici naučnicima”, radionica o argonu i sl.

Upravo u vezi sa svim navedenim susret Ministarke Vlahović i izvršnog sekretara Zerbe bio je prilika da se razmijene mišljenja i razmotre mogućnosti za otvaranje saradnje tj. učešća crnogorske  naučne zajednice u pomenutim aktivnostima CTBTO. Ministarka Vlahović iskoristila je ovu priliku da izvršnog sekretara Zerbu upozna sa aktivnostima Ministarstva nauke, učinjenim u prethodnom ciklusu, ali i planovima za naredni period.

Ministarka Vlahović i sekretar Zerba saglasili su se da saradnja Crne Gore i CTBTO u narednom periodu u oblasti nauke treba da se fokusira na učešće naših naučnika u naučnim Konferencijama koje CTBTO organizuje svake druge godine, a naredna je planirana  za jun 2017. Takođe, ova organizacija raspolaže velikom bazom podataka, koja je u potpunosti otvorena i na raspolaganju crnogorskim naučnicima, a može poslužiti za različite oblasti, istakao je dr Zerba, kao i brojne radionice, obuke i seminari na koje će, kako je danas dogovoreno, putem Ministarstva nauke, crnogorski naučnici biti pozivani. 

 

Portal Analitika