Politika

Održan sastanak sa NATO timom

Sastanak sa NATO timom radi usaglašavanja paketa Partnerskih ciljeva 2016, održan je 15. i 16. marta 2016. godine u Ministarstvu odbrane. Delegaciju NATO predvodio je Paul Severeux, direktor za planiranje snaga u Odjeljenju za politiku i odbrambeno planiranje u NATO.
Održan sastanak sa NATO timom
Portal AnalitikaIzvor

Tokom ekspertskog sastanka konstatovan je značajan progres u implementaciji prethodnog paketa Partnerskih ciljeva i dostizanju interoperabilnosti Vojske Crne Gore sa snagama NATO, u oblastima: planiranja odbrane, obuke i učešća jedinica u međunarodnim operacijama, komunikacija, nadzora mora, CBRN zaštite, standardizacije i bezbjednosne saradnje sa NATO. 

Obostrano je zaključeno je da je u potpunosti implementirano 8 partnerskih ciljeva iz prethodnog paketa.

Generalni direktor za politiku odbrane, dr Ivan Mašulović zahvalio se predstavnicima NATO na podršci koju je Crna Gora imala tokom dosadašnjih reformi sistema odbrane, posebno u okviru procesa PARP i naglasio da će Crna Gora predano nastaviti sprovođenje definisanih ciljeva reforme sistema odbrane u narednom periodu.

Načelnik Generalštaba VCG admiral Dragan Samardžić istakao je da će implementacija Partnerskih ciljeva 2016 u narednom periodu biti osnovni instrument za unapređenje vojnih sposobnosti i interoperabilnosti, neophodnih za preuzimanje obaveza iz okvira punopravnog članstva u NATO. Poseban fokus biće usmjeren na usavršavanju kadra, obuci jedinica Vojske kao i razvoju vojnih sposobnosti kroz opremanje i modernizaciju, u cilju dostizanja potrebnog nivoa interoperabilnosti.

Završno usaglašavanje Partnerskih ciljeva 2016 biće izvršeno na sastanku u NATO štabu u Briselu, u maju 2016. godine.

 

Portal Analitika