Abiznis

BIVŠI BOKSITAŠI: Blokadom do trajnih penzija

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita koji su dobili rješenja o privremenim penzijama okupili su se ispred rampe Sektora transporta i najavili proteste sve dok im nadležni ne uplate doprinose za nepovezane dvije godine staža kako bi se trajno penzionisali.
BIVŠI BOKSITAŠI: Blokadom do trajnih penzija
Portal AnalitikaIzvor

Radi se o oko 400 bivših radnika Boksita koji su pravo na penziju stekli 2009. i 2010. godine, za koje im staž i nije povezan, a iz preduzeća su, kako navode, morali otići, iako su tražili da rade.

Predstavnik okupljenih, Mujo Muratović, kazao je da su prije osam dana u zahtjevu upućenom stečajnom upravniku Boksita, Mladenu Markoviću, najavili današnji protest, ukoliko im se ne odgovori kada će im biti riješen zahtjev da umjesto privremenih konačno dobiju trajne penzije.

“U petak ćemo se ponovo okupiti i blokirati Sektor transporta ili rudokop na Zagradu, a potom odlučiti o daljim potezima. Nije isključen ni protest pred zgradom Vlade”, rekao je Muratović.

On je podsjetio da su iz Boksita morali otići kao tehnološki višak, iako su nakon zatvaranja u jamu i protesta samo tražili da rade i da su godinama strpljivo čekali da konačno dobiju trajne penzije.

Bivši radnik Boksita, Vujadin Čvorović pokazao je zahtjev koji su uputili ministru ekonomije, Vladimiru Kavariću prije osam dana u kome su tražili da im do 15. marta odgovore da li će dobiti rješenja o trajnim penzijama.

[ Mina business ]

Portal Analitika