Svijet

Klinton izgurala Sandersa - Rubio odustao

Nakon predizbora za nominaciju predsjedničkog kandidata koji su u utorak održani u desetak američkih saveznih država kod reublikanaca su u trci ostala tri izgledna kandidata Donald Tramp, Ted Kruz i Džon Kasič, dok je kod demokrata Hilari Klinton velikom pobjedom iz kandidature najvjerojatnije 'izgurala' suparnika Bernia Sandersa.
Klinton izgurala Sandersa - Rubio odustao
Portal AnalitikaIzvor

Kandidatkinja Demokratske stranke, bivša državna sekretarka Hilari Klinton osvojila je Floridu, Ohajo i Sjevernu Karolinu i ostavrila gotovo nepremostivu prednost pred rivalom Bernijem Sandersom,demokratskim senatorom iz Vermonta, anulirajući prošlonedjeljni zapanjujući gubitak u Mičigenu.

Republikanac Donald Tramp pobijedio je na Floridi gdje je teško porazio protivkandidata Marka Rubija koji je odustao od daljnje kandidature, ali je u Ohaju izgubio od Džona Kasiča. U utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata još uvijek je i senator iz Teksasa Ted Kruz, što će Trumpu uveliko komplikovati nominaciju na stranačkoj konvenciji u julu.

Kasič je izjavio da vodi pozitivnu kampanju koja će republikanske birače držati zajedno i da po nominaciju ide do kraja. Nakon izbornih rezultata njegov voditelj kampanje objavio je pismo u kojem je naveo da će Kasič pobijediti i osigurati podršku delegata prije stranačke konvencije u julu. No, kao ozbiljni izazivač Trampu ostao je i Ted Kruz, miljenik konzervativnog pokreta Tea Party, koji računa na veću podršku u državama gdje će se održavati slijedeći predizbori jer tamošnji birači nijesu jako konzervativni.

Teški poraz od Trampa u svojoj je državi Floridi doživio Marko Rubio koji je nakon toga izjavio da odustaje od kandidature. Izabrao sam drugačiji put i ponosan sam na to, izjavio je pred svojim biračima. Na kampanji mu je čestitao Ted Kruz ocijenivši da je bila čvrsta i pozitivna.

Na predizborima u utorak birala se četvrtina ukupnih delegata koji na stranačkim konvencijama nominiraju predsjedničkog kandidata.

Portal Analitika