Društvo

Zabrana rada zbog bakterije u njeguškoj kobasici i sudžuku

Nakon utvrđenih nepravilnosti u maloprodajnim objektima tokom prva dva mjeseca ove godine uništeno je 162,5 kilograma mesa, dok je zbog prisustva bakterija "listerija" privremenu zabranu rada dobilo više proizvodnih objekata.
Zabrana rada zbog bakterije u njeguškoj kobasici i sudžuku
Portal AnalitikaIzvor

Posljednji izvještaji Uprave za inspekcijske poslove upalili su crveni alarm i natjerali nas da se zapitamo kakvo meso kupujemo i konzumiramo.

Naime, zbog prisustva bakterije listerija monocitogenes u proizvodima od mesnih prerađevina, poput njeguške kobasice i sudžuka, privremeno je zabranjen rad proizvodnim objektima "Primato P" iz Danilovgrada, "Velmont doo" iz Podgorice i Klanici sa preradom "Burko" iz Bijelog Polja.

Istovremeno, svi proizvodi stavljeni su van prometa i kod proizvođača i u maloprodaji dok se ne obave potrebne analize, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Nalaz je u spornim proizvodima pokazao prisustvo bakterije "listerija", koja može dovesti do gnojnog menigitisa, meningoencefalitisa, encefalitisa, endokarditisa. Simptomi uzrokovani ovom bakterijom manifestuju se glavoboljom, ukočenim vratom, visokom temperaturom, povraćanjem, gubitkom ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaji svijesti, konvulzije i paralize različitih mišića.

"U maloprodaji je uništeno ukupno 162,5 kg mesa. Razlozi uništavanja mesa bili su senzorske promjene, nepropisne deklaracije i zamrzavanje svinjskog i jagnjećeg mesa u maloprodaji. Privremeno je zabranjen rad proizvodnim objektima 'Primato P' iz Danilovgrada, 'Velmont doo' iz Podgorice i Klanica sa preradom 'Burko' iz Bijelog Poljea, zbog nalaza bakterije Listeria monocytogenes u proizvodima od mesa (njeguškoj kobasici kod Primata i Velmonta i sudžuku kod Burka), a svi proizvodi stavljeni su van prometa i kod proizvođača i u maloprodaji, dok se ne izvrše potrebne analize", naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako ističu, inspektori su u ovim objektima rješenjima naredili preduzimanje svih propisanih mjera.

Iz Uprave navode da je u periodu od 1. januara do 29. februara 2016. godine izvršeno uzorkovanje u 150 objekata, a ukupno su uzeta 522 uzorka. Od tog broja, 473 su uzorka mesa, iznutrica, prerađevina i proizvoda i 49 briseva.

“Kod ovih uzoraka urađeno je preko 650 analiza na različite parametre (npr. na jednom uzorku ispitivano je više različitih parametara). Pored uzoraka, uzeto je i 49 briseva sa ruku mesara, sa uređaja i opreme, radnih površina i sl" navode u UIP.

Istakli su da je nakon provjera u maloprodaji uništeno ukupno 162,5 kg mesa, a razlozi uništavanja mesa, kažu u Upravi, bili su senzorske promjene, nepropisne deklaracije i zamrzavanje svinjskog i jagnjećeg mesa u maloprodaji.

“Neuredni nalazi odnosilisu se najviše na mikrobiološku neispravnost prerađevina od mesa (ćevap, pljeskavica i roštilj kobasica, briseve), koje se proizvode u maloprodajnim objektima mesa (mesare, sektori mesa), što govori o nedovoljnom vođenju računa o higijeni tokom rukovanja mesom, kao i o nedovoljnoj obučenosti uposlenih", navodi se u saopštenju UIP.

Analize su, kako je rečeno u UIP, rađene na sve parametre bezbjednosti i kvaliteta, a svi nalazi za svježe meso bili su uredni, bez obzira da li je meso uvezeno ili domaćeg porijekla.

 

Dnevne novine, foto: haoss.org

Portal Analitika