Svijet

Vašington: Čini se da se Rusi povlače iz Sirije

Bijela kuća je saopštila kako se čini da Rusija ispunjava svoju najavu da će se povuči iz Sirije, ali i da je prerano da se izvuku definitivni zaključci.
Vašington: Čini se da se Rusi povlače iz Sirije
Portal AnalitikaIzvor

"Očito je to potez koji ćemo pratiti. Prve indikacije su da Rusi ispunjavaju svoju najavu, ali je u ovom trenutku još prerano da se zaključi kakav će uticaj to imati na širu situaciju", izjavio je portparol Bijele kuće Džoš Ernest, a prenio je Rojters.

On je dodao da Rusija nije unaprijed direktno obavijestila SAD o svojoj odluci da napusti Siriju i da ne može da spekuliše o motivima iza te odluke.

Zvanična Moskva je u ponedjeljak neočekivano objavila da je počela da povlači snage iz Sirije, koje su, prema ocjeni Rojtersa, pomogle da se situacija u petogodišnjem ratu u toj zemlji okrenu u korist predsjednika Sirije Bašara Asada.

"Ako nastave da ispunjavaju svoju najavu, to će imati pozitivan ishod", rekao je Ernest.

Portparol Bijele kuće je ponovio stav zvaničnog Vašingtona da su agresivni vojni potezi Rusije u regionu ugrozili mirovne pregovore koji imaju za cilj postizanje političkog rješenja u Siriji.

Ernest je ponovio ranije komentare američkih zvaničnika da će povlačenje Rusije podstaći pregovore u Ženevi između predstavnika sirijskih vlasti i opozicije.

"Vidimo da je došlo do napretka na području diplomatije i to smatramo ohrabrujućim. Fokusirani smo na pokušaj unaprjeđenja tih pregovora", rekao je Ernest.

Izvor: b92.net

Portal Analitika