Društvo

Numanović: Ažurnost institucija po pitanju nasilja bolji nego lani

Svijest građana, kao i ažurnost institucija po pitanju nasilja u porodici je na mnogo većem nivou nego ranijih godina, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.
Numanović: Ažurnost institucija po pitanju nasilja bolji nego lani
Portal AnalitikaIzvor

On je na prezentaciji rezultata istraživanja o percepcijama predstavnika pravosuđa o nasilju i porodici dodao da je neophodno nastaviti rad na što efikasnijoj primjeni zakona koji regulišu ovu problematiku i upotpuniti međuresorsku saradnju radi što potpunije zaštite žrtava nasilja kroz primjenu Protokola o postupanju u slučajevima porodičnog nasilja.

Kako je podsjetio, u Bijelom Polju postoji jedan Centar za podršku djeci i porodici, dok na nivou države postoje tri skloništa za žene i djecu žrtve nasilja čiji rad koordiniraju nevladine organizacije, i to u Nikšiću, SOS telefon za žrtve nasilja iz Nikšića, NVO Sigurna ženska kuća u Podgorici i NVO Bona Fide u Pljevljima.

"U okviru svakog Centra za socijalni rad funkcioniše po jedan multidisciplinarni tim, dok je prošle godine uspostavljena je nacionalna SOS linija za žene i djecu žrtve nasilja", dodao je Numanović.

Istraživanje je sprovela međunarodna agencija IPSOS Strategic Marketing, kroz projekat, a osnovni cilj ove studije bilo je prikupljanje i analiza ličnih stavova predstavnika pravosuđa o rodno zasnovanom nasilju u porodici, kao i njihove percepcije o institucijama i stereotipima ugrađenim u njih.

Numanović je takođe podsjetio da je zabrinjavajuće istraživanje iz 2014. godine koje je ukazalo na činjenicu da građani socijalne i ekonomske probleme svrstavaju kao prioritetne.

"Svaka treća žena u Crnoj Gori trpi neki vid nasilja, što je zabrinjavajuće, ali i kompatibilno sa rezultatim aistraživanja na globalnom nivou. Crna Gora nije usamljena po ovom pitanju", poručio je Numanović.

Prezentacija je organizovana za predstavnike tužilaštva i međunarodnih organizacija u partnerstvu sa Skupštinskim Odborom za rodnu ravnopravnost, a realizovala je kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP) u partnerstvu sa Centrom za ženska prava, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i uz finansijsku podršku Ambasade Norveške u Beogradu.

Portal Analitika