Društvo

Društvo mladih ekologa iz Nikšića: Zaštitimo Studenačku glavicu i Blace

Društvo mladih ekologa iz Nikšića realizuje inicijativu da se lokalitet Studenačke glavice sa Blacama stave pod zaštitu, jer po njihovom mišljenju, ovaj lokalitet nije dovoljno istražen i izučen i potrebno je uraditi aktivnosti u tom smjeru.
Društvo mladih ekologa iz Nikšića: Zaštitimo Studenačku glavicu i Blace
Portal AnalitikaIzvor

Uzvišenje Studenačke glavice se nalazi u centralnom dijelu Nikšićkog polja i zauzima površinu od 270 hektara. Izdvaja se lokalitet Blace, kao tipično malo kraško polje sa izvorima i ponorima, dok Studenačke glavice karakteriše veliko bogatstvo raznovrsne flore i faune, uz prisustvo endemičnih vrsta.

Inicijativa Društva mladih ekologa do sada je podrazumijevala dvomjesečnu kampanju sa građanima o značaju zaštite ovog lokaliteta i prikupljanje potpisa podrške, a prikupljeno je 618 potpisa.

Iz ove NVO predstavili su danas u lokalnoj samoupravi ideju o stavljanju lokaliteta Studenačke glavice pod zaštitu. Direktor Društva mladih ekologa Miodrag Karadžić kazao je da je današnji sastanak u Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine bio plodotvoran.

"Možemo ponosno saopštiti da smo na njemu dogovorili prve buduće zajedničke korake koji će se kretati u smjeru proglašenja lokaliteta Studenačke glavice i Blaca zaštićenim područjem. Stavljanjem pod zaštitu ovaj lokalitet će se lakše sačuvati od devastacije, a ujedno ćemo kao zajednica ispuniti i moralnu obavezu prema budućim generacijama i ostaviti im u nasljedstvo očuvan dio prirode“, naveo je on.

Nebojša Adžić iz Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Opštini Nikšić saglasan je da se radi o veoma značajnom projektu koji se mora realizovati u narednom periodu.

"U Prostorno urbanističkom planu Opštine Nikšić predio Studenačkih glavica je takođe prepoznat kao prostor koji je potrebno dovesti u nivo zaštite. Saglasni smo sa inicijativom Društva mladih ekologa i dajemo punu podršku u daljim koracima u cilju očuvanja prirodnih ljepota i vrijednosti Studenačkih glavica“, naveo je Adžić.

Inicijativa je dio projekta „Eko park Blace - čistije, ljepše, korisnije“, koji je finansijski podržan na konkursu Pivare Trebjesa.

Portal Analitika