Abiznis

AEM: Broj priključaka za distribuciju TV programa smanjen 0,1 odsto

Agencija za elektronske medije objavila je danas Izvještaj o stanju tržišta usluga distribucije radio i televizijskih programa do krajnjih korisnika na dan 29.02.2016. godine.
AEM: Broj priključaka za distribuciju TV programa smanjen 0,1 odsto
Portal AnalitikaIzvor

U poređenju sa brojem priključaka na kraju 2015. godine bilježi se negativan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa sa uslovnim pristupom. Broj priključaka u Crnoj Gori za period od dva mjeseca smanjen je za 171 ili 0,10%.

Ako se pretpostavi da se svi ili najveći dio podataka o priključcima odnosi na korisnike iz kategorije domaćinstava dolazimo do podataka da je u posmatranom periodu 15,24% domaćinstava u Crnoj Gori koristilo samo zemaljski tj. „besplatan“ prijem radio i TV programa. Sa druge strane, ostala domaćinstva su se odlučila za korišćenje jedne od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa, njih 84,76%

“Međutim, tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa pokazuje značajne razlike u zavisnosti od toga da li govorimo o sjevernoj, središnjoj ili primorskoj regiji Crne Gore. Posmatrano u odnosu na broj domaćinstava, tražnja je najveća u primorskoj regiji, 105,21%. Navedeno znači da je broj priključaka za nezemaljske platforme veći od broja domaćinstava u ovoj regiji. U cilju ispravnog tumačenja navedenog podatka treba imati na umu da se u primorskoj regiji određeni broj priključaka odnosi na priključke u hotelima i ostalim turističkim objektima. Slijedi središnja regija sa 90,23%, te sjeverna regija u kojoj 56,35% domaćinstava koristi usluge operatora”, navedeno je u izvještaju.       

U posmatranom periodu prosječna cijena osnovnog paketa je iznosila 9,75€. U osnovnom paketu korisnicima je dostupno, u prosjeku, 72 televizijska kanala. Samo jedan operator ima u ponudi i radijske kanale, njih 8.

“Posmatrano u odnosu na ukupan obim pruženih usluga distribucije radio i TV programa do krajnjih korisnika, tj. ukupan broj prodatih osnovnih i dopunskih paketa, domaćinstvo koje koristi ovaj vid usluga, mjesečno u prosjeku, za njih izdvaja 10,81€”, precizirano je u izvještaju.

Izvještaj je dostupan na veb sajtu Agencije www.ardcg.org.

Portal Analitika