Abiznis

Lanjski gubici Hypo Alpe Adria banke neće uticati na buduće poslovanje

Gubitak Hypo Alpe Adria banke AD Podgorica u 2015. godini je, gotovo u potpunosti, uslovljen troškovima koji su proistekli iz primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima, kao i rezervacijama za potencijalne gubitke obračunate prema standardima Basel II, kao i prema još strožijoj metodologiji obračuna koju su zahtijevali novi vlasnici-Advent International i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj.
Lanjski gubici Hypo Alpe Adria banke neće uticati na buduće poslovanje
Portal AnalitikaIzvor

Iz Hypo Alpe Adria banke su saopštili da je nesumnjiv dokaz buduće poslovne stabilnosti banke činjenica da njihov koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 13,2 odsto, što je znatno iznad propisanog minimuma, a biće i dodatno poboljšan kroz optimizaciju portolija u prvoj polovini 2016.

"Prethodno pomenuto garantuje da prošlogodišnji rezultati neće opteretiti buduće poslovanje Banke, niti će imati negativan uticaj na naše klijente ili njihova novčana sredstva. U prilog tome govori i činjenica da je tokom 2015, nivo depozita klijenata porastao na 132 miliona eura, što je još jednom potvrdilo povjerenje naših klijenata u Banku", kazali su iz Hypo Alpe Adria banke.

U saopštenju se ističe da su novi vlasnici, Advent International i EBRD, u potpunosti posvećeni Hypo Alpe Adria banci i crnogorskom tržištu, što se ogleda u uvećanju kapitalne osnove u vrijednosti od 7,1 miliona eura, koja je realizovana u januaru ove godine, nedavnom otvaranju poslovnice u Tivtu, kao i značajnim ulaganjima u cilju unapređenja naše usluge i ponude klijentima.

"Sve to dokazuje da je Hypo Alpe Adria banka u odličnoj poziciji za razvoj i rast biznisa, kao i da pruži podršku lokalnoj ekonomiji i svojim klijentima", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika