Politika

Vlahović: Objediniti sve crnogorske demokratske snage

Predsjednik Crnogorske demokratske unije Miodrag Vlahović založio se, u intervjuu za Pobjedu, za objedinjavanje svih crnogorskih demokratskih snaga. - Mi od samog početka govorimo da je iscrpljen model dvočlane vladajuće koalicije uz puno poštovanje stranaka nacionalnih manjina, koje treba da budu dio vlasti u našoj zemlji. Potreba okupljanja svih crnogorskih demokratskih i građanskih snaga je nesporna. To je potreba Crne Gore, kojoj su neophodne promjene, ali ne bilo kakve, ne sa bilo kim i ne sa bilo koje strane - kazao je Vlahović za Pobjedu.
Vlahović: Objediniti sve crnogorske demokratske snage
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Prema najavama, Cdu i Pozitivna bi trebalo da zajedno nastupe na lokalnim izborima u Tivtu. U kojoj je fazi dogovor dvije stranke?

VLAHOVIĆ: Mi smo imali konsultacije i donijeli smo, na Glavnom odboru Cdu, načelnu odluku da na izbore u Tivtu idemo zajedno. U politici su, na to smo se odavno navikli, sve opcije otvorene do samog kraja. Cdu ima odličan tim u Tivtu i sasvim smo sigurni da ćemo biti parlamentarna stranka na lokalnom nivou - da podsjetim, Neven Staničić, naš potpredsjednik i nosilac liste, je odbornik u posljednje četiri godine, kada je građanskoj listi, na čijem je čelu bio, nedostajalo slovom i brojem osam glasova za drugog odbornika. Spremni dočekujemo izbore. Vakat je za Tivat, što se već nameće kao naš slogan.

POBJEDA: Da li ostaje žal što se tom savezu neće pridružiti HGI, Socijaldemokrate i Liberalna partija?

VLAHOVIĆ: Mi cijenimo poziciju, logiku i objašnjenja koje smo dobili od naših prijatelja iz HGI. Ipak su oni stranka kojoj je Tivat uporište. Što se tiče prijatelja iz druge dvije stranke, smatrali smo da ima i potrebe i rezona da nastupimo zajedno. SD ide samostalno. Što će i su čime će ovi drugi, to njih morate pitati. Naš poziv je, u sva tri slučaja, bio iskren. Eto tako.

POBJEDA: Najava DPS-a da će na predstojeće parlamentarne izbore izaći samostalno otvorila je mogućnost za formiranje jednog procrnogorskog saveza Cdu, SD, Pozitivna, koji bi mogao privući značajan broj birača i biti faktor u budućoj vladi koja će uvesti državu u NATO. Da li ste u Vašoj stranci razmi- šljali o takvom potencijalnom savezu?

VLAHOVIĆ: Mi od samog po- četka govorimo da je iscrpljen model dvočlane vladajuće koalicije (uz puno poštovanje stranaka nacionalnih manjina, koje treba da budu dio vlasti u našoj zemlji), i to one koja je uspostavljena predizbornim savezništvom. Sada se to, zbog brojnih anomalija i disproporcija, raspada na ružni način. U mukama izdišu členovi! Potreba okupljanja svih crnogorskih demokratskih i gra- đanskih snaga je nesporna. To je potreba Crne Gore, kojoj su neophodne promjene, ali ne bilo kakve, ne sa bilo kim i ne sa bilo koje strane. Tu bih se zaustavio, da pomenuti i nepomenuti ne dobiju ili ne učvrste svoju uobrazilju da se Vaš sagovornik i naša stranka skromno predlažu za ideološku i političku avangardu i vođstvo u ovoj zemlji. Potreba postoji i podrazumijeva da spalimo “Pizmu & Sujetu” na nekom od vanrednih karnevala. Mada su to žilava stvorenja u crnogorskoj političkoj fauni.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika