Politika

Inicijativa 14 odbornika za smjenu Stjepčevića: SDP se još ne izjašnjava

U kotorski parlament juče je zvanično predata inicijativa za razrješenje predsjednika opštine Kotor Aleksandra Stjepčevića, koju je potpisalo 14 odbornika SNP, DF, PZP, DSS, URA i dva nezavisna odbornika. Gotovo istovremeno iz SDP-a je juče upućena inicijativa svim kotorskim strankama o uspostavljanju vlasti izbornog povjerenja.
Inicijativa 14 odbornika za smjenu Stjepčevića: SDP se još ne izjašnjava
Portal AnalitikaIzvor

Potpisnici inicijative gradonačelniku Kotora zamjeraju što ,,nije obezbijedio sprovođenje razvojnih planova i programa i nije obezbijedio vršen je drugih poslova iz nadležnosti opštine određenih zakonom, Statutom i drugim propisima“. - Imajući u vidu da je Aleksandar Stjepčević izabran za predsjednika opštine Kotor u novembru 2014. godine, te da u periodu od izbora do dana podnošenja ovog prijedloga nije obezbijedio sprovođenje razvojnih planova i programa kao ni drugih poslova iz nadležnosti opštine određenih zakonom, Statutom i drugim propisima, na šta su odbornici opozicionih partija ukazivali tokom sjednice Skupštine op- štine, smatramo da su se stekli uslovi za razrješenje predsjednika opštine Kotor Aleksandra Stjepčevića - navodi se u obrazloženju prijedloga.

Oni od predsjednika parlamenta zahtijevaju da najkasnije u roku od 30 dana sazove sjednicu lokalnog parlamenta. Predsjednik kotorskog parlamenta Nikola Bukilica iz SDP-a za Pobjedu kaže da je inicijativa podnešena u skladu sa zakonom. - Po zakonu, prijedlog za razrješenje predsjednika opštine može da podnese najmanje jedna trećina odbornika u Skupštini, što je u ovom slučaju ispoštovano. Inicijativa je u skladu sa članom 60. Zakona o lokalnoj samoupravi koji je takođe usklađen i sa članovima 54. i 55. Statuta opštine Kotor. Dužnost mi je da u roku od 30 dana sazovem sjednicu Skupštine i otvorim pretres o ovoj inicijativi. Potrebno je ukazati na pravo i mogućnost predsjednika opštine da se na toj sjednici parlamenta prije otvaranja pretresa izjasni o prijedlogu u pisanoj ili usmenoj formi - ka- že Bukilica. Skupština Kotora ima 33 odbornika. Većinu i vlast ima koalicija DPS-a, koji ima 11 odbornika, SDP 4, HGI jedan i LP dva odbornika. Od opozicionih odbornika inicijativu nije potpisao jedino odbornik Pozitivne CG Ranko Proroković. On je za Pobjedu rekao da pošto ne mogu da utiču na taj proces njegova stranka će to sve ,,posmatrati sa tribina“.

Kako je Pobjeda pisala, predlagači inicijative za smjenu kotorskog gradonačelnika ra- čunaju na podršku četiri odbornika SDP-a. Oni su tu inicijativu prije desetak dana predali predsjedniku OO SDP-a Kotor Branku Nedoviću, ali nijesu dobili odgovor. SDP je umjesto toga, u petak veče, jednoglasno odlučio da pozove ,,partije koje imaju odbornike u kotorskom parlamentu da uspostave vlast izbornog povjerenja“. Iz SDP-a ni danas nije bilo moguće dobiti stav o inicijativi.

Aprcović: Opozicija želi vlast bez izbora

Predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović kazao je za Pobjedu da će inicijativu opozicije prokomentarisati kada je detaljno razmotre organi partije. - Očito je da opozicija, šest mjeseci prije redovnih izbora, želi da dođe na vlast bez izbora. Ovo je četvrta ili peta inicijativa za prekompoziciju kotorske političke scene koja se pojavila posljednjih dvadesetak dana. Ko zna, možda će ih biti još iako imamo mnogo važnijeg i pametnijeg posla u susret turističkoj sezoni. Kotor je jedna od rijetkih opština koja je na vrijeme usvojila bužet za 2016. godinu, Kotor ne duguje nikome ništa po osnovu poreza i doprinosa i dobavljačima, a izdvojena su i značajna sredstva za kapitalne investicije. To je, između ostalog, zasluga ove vlasti na čijem čelu je gradonačelnik Aleksandar Stjepčević - kaže Aprcović.

Pobjeda

Portal Analitika