Turizam

MORT: Glavni grad odlučuje o dozvolama za objekat pored Hotela "Podgorica"

S obzirom na dešavanja oko izgradnje objekta pored Hotela "Podgorica" Ministarstvo održivog razvoja i turizma proslijedilo je 29. januara Upravi za inspekcijske poslove - Inspekciji za urbanizam i geodeziju dopis odnosno inicijativu Inženjerske komore Crne Gore koja se odnosila na DUP "Rekreativno-kulturnu zonu na obali rijeke Morače - južni dio" izmjene i dopune, odnosno na stavljanje van snage istog i poništavanje svih aktivnosti, radnji i posljedica koje je ovaj plan proizveo, radi vršenja inspekcijskog nadzora.
MORT: Glavni grad odlučuje o dozvolama za objekat pored Hotela "Podgorica"
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika iz tog ministarstva, u postupku vršenja inspekcijskog nadzora, inspektor za urbanizam je, u dijelu koji se tiče davanja mišljenja i saglasnosti, izvršio inspekcijsku kontrolu u ministarstvu, kako i ko d Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada.
- Prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, kad utvrdi da je povrijeđen zakon ili drugi propis, inspektor za urbanizam dužan je da predloži Ministarstvu pokretanje postupka za ocjenu zakonitosti planskog dokumenta, ako utvrdi da nije donijet u skladu sa zakonom. Postupak za ocjenu zakonitosti pokreće se pred Ustavnim sugdom Crne Gore. Inspektor za urbanizam još nije dostavio ministarstvu predlog, te ministarstvo ne može komentarisati nalaz Urbanističke inspekcije. Nakon prijema predloga inspektora i razmatranja istog, ova institucija će postupiti u skladu sa Zakonom - navodi se u saopštenju.
Dalje se ističe kako građevinsku dozvolu nije izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, nego nadležni organ Glavnog grada, pa samim tim u ministarstvu nije ni vršena inspekcijska kontrola. 
- Kontrola dokumentacije koja je pratila izdavanje građevinske dozvole "Normal Tours"-u d.o.o. iz Podgorice, izvršena je kod Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada. Dakle, o zakonitosti izdatih urbanističko-tehničkih uslova i građevinske odlučuje se u okviru službi Glavnog grada. Stoga ministarstvo u ovom dijelu ne može komentarisati izdate akte i, s tim u vezi, nalaz inspektora za urbanizam. Na kraju, napominjemo da je Glavni grad Podgorica donosilac predmetnog planskog dokumenta, na koji je ministarstvo dalo saglasnost 2012. godine - zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika