Turizam

RATKOVIĆ: Sezona kasno startuje

Crna Gora još uvijek nije ekonomsko nego smo i dalje političko društvo koje na pragu turističke sezone galami političkim notama i još uvijek nema prave najave sezone. Naš fenomen je da nam već duže vremena sezone kasno startuju, pa skoro na polovini marta nema još nagovještaja sezone ni vremenski ni sa dolascima turista i njihovim profilom, kaže Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi.
RATKOVIĆ: Sezona kasno startuje
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Sve ovo je zato što na vrijeme nijesmo ušli na organizovano evropsko turističko tržište. Krajem marta trebalo bi da je Crna Gora zastupljena u organizovanim turističkim aranžmanima kada turisti u većem broju dolaze, naročito za katolički Uskrs i da potom imamo kontinuitet punjenja turističkih kapaciteta sve do početka novembra", kazao je Ratković za Skala radio.

Kao i svake godine, primjećuje Ratković, goste dočekujemo nezavršenih gradilišta, a građevinski radovi će trajati i do kraja juna, početka jula.

"Turistički objekti i resursi se sa zakašnjenjem adaptiraju što je u svakom slučaju potrebno, ali bi trebalo da su ovi radovi pri kraju, a kod nas tek počinju. Kada je u pitanju pripremljenost crnogorske turističke ponude, nema nekih bitnih noviteta u odnosu na prethodnu godinu", kazao je Ratković.

Vjertovatno će, kaže on, i ovoga ljeta biti privremenih objekata i vašarišta duž obala primorskih gradova što znači potpunu nepripremljenost za zapadno evropsko tržište.

"Ponuda je po mjeri regionalnog i ruskog tržišta koje kod nas dominira i po stanju turističke ponude se  gotovo dvije ipo decenije vidi kakva je struktura gostiju u Crnoj Gori. U centru pažnje je politika, pa i kada su u pitanju i izuzetno stručni poslovi poput Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore. Umjesto pravih i stručnih diskusija i konstruktivne razmjene mišljenja kako bi plan bio bolji, više se čuje politička galama", ocijenio je Ratković.

Skala radio 

Portal Analitika