Društvo

Vlada: 44.700 eura za poravnanje u slučaju “Krstić i 11 drugih protiv Crne Gore”

Vlada Crne Gore dala je saglasnost da se pred Evropskim sudom za ljudska prava zaključi poravnanje u postupku po predstavci u predmetu “Krstić i 11 drugih protiv Crne Gore”. Iznos od 44.700,00 eura podnosiocima predstavke, a koji predlaže Sekretarijat Evropskog suda, saglasan je sa sudskom praksom ovog Suda i predstavlja, po Crnu Goru, korektan i prihvatljiv prijedlog za zaključenje sudskog poravnanja, jer pokriva sve vrste štete, u predmetnim slučajevima, uključujući i troškove sudskog postupka – navodi se u informaciju koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.
Vlada: 44.700 eura za poravnanje u slučaju “Krstić i 11 drugih protiv Crne Gore”
Portal AnalitikaIzvor

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska pravaValentina Pavličić, obavijestila je Vladu da se pred pomenutim sudom vodi postupak u predmetu “Krstić i 11 drugih”, koje su protiv države Crne Gore pokrenuli podnosioci predstavki jer smatraju da im je u postupku pred nacionalnim sudovima povrijeđeno pravo na pravično suđenje, garantovano članom 6 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, u vezi prava na djelotvorni pravni lijek iz člana 13 Evropske konvencije.

Ovi predmeti spadaju u tzv. WECL (well-etablished case-law) grupu predmeta i prvi put prošle godine su takvi predmeti komunicirani državi Crnoj Gori. U pitanju su predmeti u kojima je Sud u Strazburu u svojim ranijim presudama protiv Crne Gore ustanovio praksu u odnosu na pitanja iz ovih predstavki. Tako da je u ovim predstavkama teško očekivati, ili čak prosto nemoguće da može doći do drugačijih odluka, zato sam Sud u ovim predmetima nudi da se zaključi prijateljsko poravnanje (friendly settlement) i potom skine predmete sa liste predmeta protiv Crne Gore.

Konkretno, predmetne predstavke se odnose na neizvršenje pravosnažnih presuda donešenih u korist podnosilaca predstavki kao i na dužinu trajanja samih izvršnih postupaka, od kojih su pojedini još u toku.

Pavličić je mišljenja da bi detaljnije vođenje ovog spora bilo štetno za Crnu Goru i da bi pravično zadovoljenje koje bi Sud presudom odredio bilo znatno veće od iznosa koji Sud nudi prilikom prijateljskog poravnanja. Opisana pravna situacija ujedno i marginalizuje mogućnost uspjeha u ovom međunarodnopravnom sporu.

- U zaključenju sudskog poravnanja asistiraju stručne službe Sekretarijata Evropskog suda za ljudska prava kojim koordinira S. Naismith, registar II sekcije, i iste su, u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, u ovakvim slučajevima, predložile iznos koji bi država Crna Gora na ime pravičnog zadovoljenja bila dužna da isplati podnosiocima predstavki, u roku od tri mjeseca od dana donošenja odluke Evropskog suda o skidanju navedene predstavke sa liste sudskih predmeta protiv Crne Gore. Iznos od 44.700,00 eura podnosiocima predstavke, a koji predlaže Sekretarijat Evropskog suda, saglasan je sa sudskom praksom ovog Suda i predstavlja po Crnu Goru korektan i prihvatljiv prijedlog za zaključenje sudskog poravnanja, jer pokriva sve vrste štete, u predmetnim slučajevima, uključujući i troškove sudskog postupka – navodi se informaciji Vlade.

Foto: EPA/Jean-Cristophe Bott

Portal Analitika