Crna hronika

Bojanić osuđen na godinu i mjesec zatvora i da vrati 19,5 miliona eura

Viši sud u Podgorici proglasio je direktora kompanije "Trejd junik" Gorana Bojanića krivim zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i osudio ga na kaznu zatvora od godinu i mjesec dana zatvora i novčanu kaznu od 1.600.000 eura. "Trejd junik", kao pravno lice, proglašen je krivim i izrečena mu je uslovna osuda kojom mu je prethodno utvrđena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 100.000 eura. Istom presudom "Trejd junik“ je obavezan da Opštini Budva na ime imovinskopravnog zahtjeva isplati iznos od 19.521.905 eura. To znači da će se u budvansku kasu sliti više od 20 miliona eura.
Bojanić osuđen na godinu i mjesec zatvora i da vrati 19,5 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

"Nakon pravosnažnosti rješenja Višeg suda u Podgorici kojima su usvojeni Sporazumi o priznanju krivice zaključeni između Specijalnog državnog tužilaštva i okrivljenih Bojanić Gorana i pravnog lica “Tradeunique CG“DOO Budva, Viši sud u Podgorici donio je presudu kojom je Bojanić Goran zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja proglašenn krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Istom presudom optuženi Bojanić Goran obavezan je na plaćanje troškova krivičnog postupka, dok je oštećena Opština Budva radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahtjeva upućena na parnicu", kazala je portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

Takođe, Viši sud je donio presudu kojom je Goran Bojanić zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja izvršenog putem pomaganja i produženog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa proglašen krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci i novčanu kaznu u iznosu od 1.600.000 eura.

"Pravno lice "Tradeunique CG“ DOO Budva zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i produženog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa proglašen je krivim i izrečena mu uslovna osuda kojom mu je prethodno utvrđena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 100.000 eura i istovremeno određeno da se ista neće izvršiti ako pravno lice u roku od jedne godine ne bude odgovorno za novo krivično djelo", ističe Muzurović.

Istom presudom "Trejd junik“ je obavezan da Opštini Budva na ime imovinskopravnog zahtjeva isplati iznos od 19.521.905 eura.

"Takođe, od "Tradeunique CG“ DOO Budva trajno je oduzeta imovinska korist pribavljana izvršenjem krivičnog djela utaja poreza i doprinosa u iznosu od 288.142 eura. "Tradeunique CG“ DOO Budva obavezan je da plati novčani iznos od po 5.000 eura na račune JU Dječiji dom “Mladost” Bijela, br. 535-11040-36 kod Prve banke CG i JPU “Ljubica Jovanović Maša” u Budvi br. 530-4558-16 kod NLB Montenegrobanke. Optuženi su obavezani na plaćanje troškova krivičnog postupka", ističe Muzurović.

Kompanija "Trejd junik", vlasništvo je biznismena Mirka Latinovića, koji se Sporazumom o priznanju krivice obavezuje da Opštini Budva prenese u vlasništvo 8.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora, vrijednog 19,5 miliona eura.

Upravo ta suma je po nalazu vještaka utvrđena kao šteta koju je Opština pretrpjela iz posla sa Latinovićem. Prethodno je sporazumno priznanje krivice potpisao bivši predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović, čime je priznao da je bio dio kriminalne grupe.

Latinović, koji je u specijalnom procesu protiv sada već bivših formalnih i neformalnih čelnika budvanske opštine dobio status svjedoka saradnika i policijsku zaštitu, ranije je kazao da je spreman da plati državi štetu nastalu gradnjom i diobom luksuznog kompleksa "TQ plaza" u centru Budve.

Latinović se sumnjiči da je sa još šest osoba zloupotrebom službenog položaja prilikom izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi oštetio budžet za osam miliona eura. (Antena M)

Portal Analitika