Politika

Marković - Borbeli: Crna Gora očuvala reputaciju faktora stabilnosti u Regionu

Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas delegaciju Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Rumunije, koju je predvodio predsjednik tog tijela Laslo Borbeli.
Marković - Borbeli: Crna Gora očuvala reputaciju faktora stabilnosti u Regionu
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Marković je informisao parlamentarnu delegaciju o napretku naše zemlje ka NATO-u i evropskim integracijma i upoznao gospodina Borbelija sa naporima Crne Gore na unapređenju vladavine prava, daljoj nadgradnji institucija, očuvanju političke stabilnosti i nastavku ekonomskih reformi. „Crna Gora snažno ide naprijed na dva važna kolosjeka: spoljno-političkom, gdje je punopravno članstvo u NATO u vrhu agende, i koje će samo po sebi podupirati i našu evropsku integraciju; i unutrašnjem – gdje su ekonomska, politička i ukupna društvena stabilnost naši ključni prioriteti“ – kazao je potpredsjednik Marković.

Predsjednik Odbora Laslo Borbeli saopštio je da Rumunija doživljava Crnu Goru kao zemlju sa posebnom reputacijom , u kontekstu stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. „Potrebno je da kao država zadržite taj pozitivni trend, i iskoristite započete reforme za uspostavljanje pune ravnoteže i kontrole nad institucijama koje se, kako vidimo, ubrzano izgrađuju i osnažuju“ – zaključio je Borbeli.

Potpredsjednik Marković se osvrnuo i na aktuelna politička i demokratska pitanja u crnogorskom društvu, o čemu je sa sagovornikom konstatovao da će politički dijalog  uz ponudu Vlade koja je zvanično saopštena opoziciji, u svom daljem nastavku i nadgradnji,obezbijediti potrebne preduslove za organizovanje demokratskih i fer izbora.

Sagovornici su dosadašnju saradnju Crne Gore i Rumunije ocijenili kvalitetnom, uz obećanje rumunske strane da će ta država nastaviti da podržava Crnu Goru u dostizanju vrijednosti zapadne demokratije, te da će vjerovatno biti jedna od prvih država koja će ratifikovati Protokol o članstvu Crne Gore u NATO.

 

Portal Analitika