Svijet

UNHCR o dogovoru EU i Turske: Brine nas nasumičan povratak izbjeglica

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) je saopštila da je zabrinuta zbog pojedinih aspekata prijedloga koji su izrečeni sinoć na sastanku šefova država EU i Vlade Turske.
UNHCR o dogovoru EU i Turske: Brine nas nasumičan povratak izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

„Prema onome što je, čini se, dogovoreno, brine nas svaki aranžman koji sadrži nasumičan povratak svih osoba iz jedne zemlje u drugu, bez dovoljno definisanih mjera zaštite za izbjeglice u skladu sa međunarodnim obvezama“, istakli su iz UNHCR- a.

Tražioce azila, kažu oni, bi trebalo vraćati u treću državu samo ukoliko odgovornost za procjenu osnovanosti određenog zahtjeva za azil preuzme treća država; ako se poštuje zabrana vraćanja tražilaca azila u zemlju porijekla i ako će tražilac azila dobiti zaštitu u skladu sa prihvaćenim međunarodnim standardima, te imati potpun i djelotvoran pristup obrazovanju, radu, zdravstvenoj zaštiti i, prema potrebi, socijalnoj pomoći.

„Svaki mehanizam prema kojem se prebacuje odgovornost za procjenu zahtjeva za azil mora biti pravno utemeljen. Potrebno je uspostaviti sistem skrininga prije vraćanja osoba kako bi se prepoznale kategorije povišenog rizika koje možda nijesu prikladne za povratak, čak i ako se zadovolje gorenavedeni uslovi“, objašnjavaju iz UNHCR- a.

Prema njihovoj ocjeni, pojedinosti o svim ovim mjerama zaštite treba da budu razjašnjene prije sljedećeg sastanka Savjeta Evropske unije 17. marta.

„Kada je u pitanju preseljenje, mi naravno pozdravljamo svaku inicijativu koja podstiče regularne puteve za prijem izbjeglica u velikom broju iz svih susjednih zemalja u regionu - ne samo iz Turske, i ne samo sirijskih izbjeglica. Brojke na koje se Evropa obavezala i dalje su, međutim, vrlo niske u odnosu na potrebe (tj. 20.000 mjesta u roku od 2 godine na dobrovoljnoj osnovi). Važno je raditi i na olakšavanju spajanja porodice, i nadamo se da će pojedinci koji se vraćaju u Tursku, a koji imaju posebne potrebe u pogledu preseljenja, poput spajanja porodice, biti uzeti u obzir za progarame preseljenja/prijema u EU“, ističu oni.

Prema mišljenju UNHCR- a sastanak na visokom nivou o globalnoj podjeli odgovornosti legalnim načinima za prijem sirijskih izbjeglica, koji će se održati u Ženevi 30. marta, biće dobra prilika da se stavi akcenat na ovaj važan aspekat dijeljenja odgovornosti, a mi se nadamo konkretnim obećanjima.

Foto: UNHCR

Portal Analitika