Društvo

Donacija Japana vrijedna više od 254 hiljade eura

Vlada Japana doniraće više od 254 hiljada eura za poboljšanje uslova u dvije crnogorske škole i jednom predškolskom objektu, kao i u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru.
Donacija Japana vrijedna više od 254 hiljade eura
Portal AnalitikaIzvor

Ambasador Japana, Đuići Takahara je istakao da ta država od 1998. godine podržava projekte koje realizuju lokalne samouprave, zdravstvene institucije, škole i nevladine organizacije.

„Danas smo potpisali ugovore za četiri nova projekta. Novac za svaki od njih je ograničen ali ipak će omogućiti lokalnom stanovništvu da njihovom realizacijom brzo osjeti pogodnosti“, kazao je Tahakara.

Kako je naveo, donacijom oko 62 hiljade eura Specijalnoj bolnici „Dobrota“ će biti obezbijeđeno ambulantno vozilo, EKG aparat, mašine za pranje veša i suđa, sa ciljem da se podigne nivo zdravstvenih uslova i higijene pacijenata.

„Očekujem da pacijenti ove bolnice dobiju bržu njegu i redovnije preglede na koje će moći lakše da odu“, istakao je Takahara.

On je objasnio da će novcem opredijeljnim za prosvjetu, biti renovirane dvije osnovne škole i opremljena kuhinja jedne predškolske ustanove.

Potpisanim ugovorima predviđena je donacija oko 64 hiljade eura Osnovnoj školi „Petar Dedović“ u Plavu, za rekonstrukciju toaleta, saniranje krovova i zamijenu prozora i vrata.

Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Bijelom Polju namijenjeno je oko 70 hiljada eura za zamjenu prozora i vrata, a predškolskoj ustanovi „Irena Radović“ u Danilovgradu, blizu 59 hiljada, za renoviranje kuhinje i nabavku kuhinjskih aparata.

Vlada Japan je, kako je rekao Takahara, odlučna da poboljša podršku lokalnim opštinama i nevladinom sektoru.

On je podsjetio da je do sada realizovano 35 projekata u oblastima zdravstva, prosvjete i zaštite životne sredine i socijalne zaštite.

Ministar prosvjete, Predrag Bošković kazao je da će se tim donacijama u školskim ustanovama biti poboljšani uslovi za boravak djece i omogućena kvalitetnija nastava.

„Na ovaj način pokazujemo da uspješno koristimo sredstva koja dobijamo od Japana, saradnjom koja traje 18 godina“, kazao je Bošković.

On je podsjetio da je u prethodnih osam godina država investirala više od 50 miliona eura u obrazovnu infrastrukturu, dodajući da će se u narednim godinama značajan dio novca iz budžeta izdvojiti za njeno poboljšanje.

„Ovakvi grantovi, kao što je donacija Japana, su dobrodošli i u narednim godinama ćemo se opredijeliti da oni kojima je najpotrebnije dobiju ta sredstva, i iskoriste ih na najtransparentniji način“, poručio je Bošković.

Sekretar Ministarstva zdravlja, Nina Milović smatra da će tom donacijom unaprijediti crnogorski zdravstveni sistem.

„Opremanje zdravstvenih ustanova, kroz ovakve donacije, imaće za cilj da unaprijedi usluge i zdravstenu zaštitu građana“, kazala je Milović, dodajući da to predstavlja strateško opredeljenje Ministarstva zdravlja.

Izvor: Mina

Portal Analitika