Društvo

Čestitke partija povodom 8.marta

Političke partije u Crnoj Gori čestitaju Međunarodni dan žena 8.mart.
Čestitke partija povodom 8.marta
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović poručio je da je ta partija saveznik u borbi žena.

"Borba za slobodu svakog pojedinca bez obzira na pol ili bilo koju različitost, borba žena za jendaku ulogu u društvu, nikad nije prestala. U toj borbi najvažnije je imati iskrene saveznike a to uvijek jesmo bili mi liberali u Crnoj Gori. Univerzalna i prirodna prava koja pripadaju svakom čovjeku moraju garantovati dignitet ženama u društvu i jendake mogućnosti za ostvarivanje ličnih potencijala onako kako one to žele. Promišljajući o sopstvenoj ulozi u kreiranju bolje budućnosti ovog društva, želim vam da današnji dan provedete srećno, nastavljajući da jačate sebe i sopstvene potencijale u koje zajedno vjerujemo", poručio je Popović.

SD: Svakoj zajednici potrebna slobodna, ekonomski nezavisna, obrazovana žena

Socijaldemokrate Crne Gore su, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena,  svim građankama uputile najsrdačnije čestitke, naglasivši da je 8. mart simbol društvenih, ekonomskih  i političkih uspjeha žena i borbe za njihova veća prava, da je ovaj datum mnogo više od pukog praznika cvijeća i darivanja, kao i da je  više nego  ikad, važno podsjetiti kako sva prava koja žene imaju, nisu bila prosto  "data", nego su se za njih  morale izboriti.

Iz SD-a podsjećaju na to da žene nijesu čekale da se neko drugi bori i odlučuje u njihovo ime već su pokazale  namjeru da krenu u ostvarivanje svojih ciljeva. Ono što je pogotovo značajno  jeste da su žene pokazale hrabrost i želju da neumorno doprinose svim promjenama, u vidljivim i manje vidljivim oblicima, ali i da se izbore za vlastito dostojanstvo i onaj status koji im pripada, a nije samo vezan za ulogu majke i domaćice, kako je to bivalo nekada. 

"Poštujući ženu  i dajući joj onaj značaj u društvu koji ona zaslužuje, stvaramo uslove za razvoj stabilne zajednice koja neće počivati na nejednakosti i marginalizaciji, već na solidarnosti i pravdi. Na takvim socijaldemokratskim temeljima stvaraćemo društvo koje će uvažiti nju kao individuu i cijeniti svaku njenu ulogu. Na  tom putu, naši napori će biti usmjereni na to da žene imaju odnos savezništva sa muškarcima, koji treba da im pruže podršku i budu oslonac, a ne prepreka  u ostvarivanju njihovih prava", poručuju iz Socijaldemokrata.

U čestitki se nadalje ističe da je svakoj  zdravoj i razvijenoj zajednici potrebna  slobodna, ekonomski nezavisna, obrazovana žena koja ima sve mogućnosti da se ostvari u onoj profesiji koju sama odabere, na način na koji to ona želi.  SD navodi i da ukoliko crnogorsko društvo teži ravnopravnosti, onda se mora težiti i stvaranju svih preduslova kako bi se ta ravnopravnost  zaista vidjela i u praksi.

Kao i do sada, Socijaldemokrate će nastaviti da afirmišu ulogu  žene, prevashodno kroz program snažnog ekonomskog razvoja u oblasti podsticanja ženskog preduzetništva, i da istrajno doprinose da se napravi otklon od nametnutih stereotipa i počne  konkretnije raditi na prevazilaženju problema u onim oblastima u kojim se osjeća najviše nejednakosti.

"Ovo je  dan kada sagledavamo koliko smo kao država postigli u ovom pogledu, ali  i šta je to na čemu moramo raditi bolje i intenzivnije. Stoga, u želji da svake godine napravimo po barem  jedan značajan korak u ostvarivanju ženskih prava, još jednom svim ženama čestitamo 8. mart", zaključuje se u čestitki.

Bečić: Da li smo učinili dovoljno za žene

U ime Demokratske Crne Gore i u svoje ime, svim damama čestitam 8. mart, uz želju da dostignu punu ravnopravnost u svim sferama društva kao što je to slučaj u Demokratskoj Crnoj Gori, u  našoj demokratskoj porodici – poručio je lider te partije Aleksa Bečić.

Kako je kazao, praznik žena je prilika da u fokus stavimo ženu, njena prava i položaj u jednom tradicionalnom društvu, kakvo je crnogorsko, te da se kao zajednica zapitamo da li smo učinili dovoljno da pripadnicama ljepšeg pola ukažemo dužno poštovanje i uvažavanje, koje bi vodilo još uvijek nedosanjanom cilju za ženu u Crnoj Gori – jednakosti u pravima sa jačim polom, a što je još bitnije – jednakosti u njihovom ostvarivanju.

- Demokratska Crna Gora nije politički subjekt koji vrijednosti razvijene demokratije nosi samo u svom imenu, već u svakoj prilici sa ponosom ističe visok procenat žena u Glavnom odboru i u svim tijelima gdje se donose odluke, na svim nivoima organizovanja. Tu se ne zaustavljamo, već težimo da svakog dana ovaj procenat približimo punoj ravnopravnosti. Sa druge strane, dame su to prepoznale i vraćaju nam na pravi način, zapravo, najbolji mogući za jedan politički subjekt – iz dana u dan nam pristupaju, dijeleći ideje i ciljeve iz našeg programa “Pobjede, a ne podjele”, među kojima se osnovni ciljevi poklapaju sa pravima i vrijednostima koje se praznuju u okviru Međunarodnog dana žena – istakao je Bečić.

Knežević: Savremeni izazovi u crnogorskom društvu ne mogu umanjiti ulogu žene

Povodom Osmog marta, Međunarodnog dana žena, predsjednik DNP-a Milan Knežević upućuje najsrdačnije čestitke svim pripadnicama ljepšeg pola u Crnoj Gori i šire, čestitajući im njihov praznik, koji se slavi svugdje u svijetu u znak poštovanja i pažnje prema ulozi žene u društvu, koja je uvijek bila i ostala temelj svake familije i naprednog društva u cjelini.

- Polazeći od činjenice da je na našim prostorima lik žene, majke, sestre uvijek nalazio počasno mjesto u istoriji, umjetnosti i tradiciji, da su o njoj najljepše stihove ispjevali i velikani pera, počev od Njegoša, predsjednik DNP-a je uvjeren da ni savremeni izazovi u crnogorskom društvu neće, i ne mogu umanjiti svijetlu ulogu žene u današnjoj multinacionalnoj i multikonfesionalnoj Crnoj Gori - navodi se u saopštenju DNP-a.

Knežević ukazuje i na obaveze cjelokupnog društva na ostvarivanju većih prava žena u Crnoj Gori, kao i da se moraju učiniti veći napori u cilju eliminisanja svih oblika diskriminacije i diskreditacije žene, posebno protiv svih vidova porodičnog nasilja nad ženama, suprugama i majkama.

- Predsjednik DNP-a podsjeća da je još 1909. godine izdata Deklaracija o pravima žene, te da se Osmi mart u svijetu slavi od 1911. a da je za afirmaciju ovog svijetlog datuma poseban doprinos dala Klara Cetkin u znak posvećenosti liku žene i njenim pravima u svijetu. Osmi mart, kao Međunarodni dan žena, kako ocjenjuje Knežević, afirmiše ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žene, na čemu i naše savremeno društvo treba da istrajava profilišući i svoj cjelokupan građanski nivo – poručuje se u saopštenju DNP-a.

Portal Analitika