Abiznis

Isplata akcionarima Eurofonda počinje za sedam dana

Isplata prve rate nesaglasnim, odnosno akcionarima koji su glasali protiv programa razvoja zatvorenog Eurofonda, trebalo bi da počne za sedam dana.
Isplata akcionarima Eurofonda počinje za sedam dana
Portal AnalitikaIzvor

Izvršni direktor Euroinvesta, Boiša Šotra, kazao je da će im biti isplaćeno izmeđ u 17 i 18 odsto potraživanja, nezavisno da li su tužili fond, piše Pobjeda.

Rok za isplatu 161 akcionara, koji traže 5,9 miliona eura, po nalogu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), istekao je 22. februara.

Šotra je na usmenoj raspravi Društva za upravljanje Euroinvest, koja je u ponedjeljak održana u KHOV-u uz prisustvo sedam akcionara, kazao da će tim akcionarima biti podijeljeno oko milion EUR.

"Prodali smo zemlju u Orahovcu kod Kotora za 2,3 miliona. Od toga smo 1,3 miliona eura iskoristili da deblokiramo fond, a milion ćemo podijeliti ovim akcionarima", objasnio je Šotra.

On je najavio da očekuju još dva miliona EUR koji će biti podijeljeni tim akcionarima najkasnije do nove godine.

"Prije tri i po godine Prva banka je sa našeg deviznog računa skinula 1,6 miliona eura bez našeg potpisa. Vodimo sudski spor da nam se taj novac vrati i nadam se da ćemo za tri do četiri mjeseca, a najkasnije do kraja godine dobiti novac. Kompletan iznos će biti utrošen za isplatu nezadovoljnih akcionara. Time će biti isplaćeno do 50 odsto ukupne sume", rekao je Šotra.

Svim akcionarima koji ne žele da čekaju isplatu Šotra je ponudio da uzmu hartije iz portfolija i da budu ukupno vlasnici pet odsto fonda.

"Sada nam je prioritet isplata nezadovoljnih akcionara, ali nećemo ništa uraditi da bi uništili portfolio fonda. Ne želimo da rasprodamo svu imovinu da bi isplatili 15 odsto akcionara, a ostalih 75 odsto ostali bez ičega", dodao je Šotra.

Na pitanje da li se pribojavaju mjera KHOV-a zbog isteka rokova, Šotra je odgvorio da regulator ima pravo da preduzima mjere, ali da oni nastoje da se ponašaju isto prema svim akcionarima.

On je objasnio da udio fonda u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) nijesu prodali prije zato što je tada cijena akcije bila 50 do 60 centi. Kasnije su ga prodali po 95 centi.

"Cilj nam je da isplatimo akcionare i sačuvamo imovinu fonda", zaključio je Šotra.

 

Pobjeda

Portal Analitika