Svijet

AFERA: Ruska atletika ogrezla u dopingu

Rusija je prošle godine priznala da su njeni atletičari koristili doping i obećala da će srediti stanje – ali to se nije desilo, kao što je pokazao dokumentarni film novinara ARD Haja Sepelta.
AFERA: Ruska atletika ogrezla u dopingu
Portal AnalitikaIzvor

Ruski atletski savez grubo je prekršio propise Međunarodnog atletskog saveza IAAF i Svetske agencije za borbu protiv dopinga WADA – to pokazuju snimci do kojih je došla redakcija njemačkog javnog servisa ARD. Ruski atletski savez je u novembru 2015. isključen sa svih međunarodnih takmičenja – takođe na osnovu istraživanja novinara ARD. Rusko sportsko rukovodstvo je poslije toga obećalo poboljšanja i temeljne reforme. Nova dokumenta pokazuju da su to bila samo prazna obećanja.

„Treneri koji su bili suspendovani nastavili su rad u ruskoj provinciji kao da se ništa nije desilo“, piše ARD na svom internet-portalu, „a ispostavilo se da su drugi treneri još uvijek aktivni kao dileri sredstava za doping. Novinari su saznali i da je ruska antidoping-agencija RUSADA najavljivala sportistima kada će sprovoditi kontrole. Predsjednik Međunarodnog saveza antidoping-agencija INADO izjavio je da „kako sada stoje stvari, ruski atletičari neće moći da dobiju dozvolu za takmičenje na Olimpijskim igrama“.

Novinar ARD Hajo Sepelt je svoja otkrića predstavio u dokumentarnom filmu „Tajna dopinga – finte Rusije“. On je tu, između ostalog, prikazao Vitalija Mutka, ruskog ministra sporta, koji je u novembru 2015. najavio da će „za 60 dana stanje u ruskom sportu biti potpuno raščišćeno“ i da će „Rusija zajedno sa IAAF preduzeti mjere po svjetskim standardima“. Sepelt je, 60 dana kasnije, pošao tragom te informacije. Ispostavilo se da se nova šefica RUSADA Ana Anceljovič sa sportistima dogovara oko datuma i vremena predaje uzorka urina. To jasno ilustruju tajno snimljeni telefonski razgovori Anceljovičeve kao i elektronska pisma.

Ana Anceljovič kasnije u kontaktu sa samim Sepeltom nije poricala svoje postupke. RUSADA je sada isključena iz INADO i antidoping-kontrole ruskih sportista sprovode britanski stručnjaci. Prethodnik Anceljovičeve na funkciji, Nikita Kamaev, umro je u februaru 2015. Tokom posljednjih mjeseci je više puta pokušavao da stupi u kontakt sa nekim zapadnim novinarima, a namjeravao je da objavi jednu knjigu i pored anonimnih prijetnji koje su mu često upućivane. A onda je iznenada preminuo – u 52. godini. „Ne vjeruju svi u Rusiji da je to bila prirodna smrt. Jer, Kamaev je mnogo znao“. No, „šta je bila tema knjige koju je hteo da objavi – to je tajna koju je ponio sa sobom u grob.“

U razgovorima sa ruskim „zviždačima“, novinar ARD je saznao da su se neki treneri koji su zvanično suspendovani zbog rada sa dopingom, premjestili u provinciju i tamo nastavili sa nezakonitim radom. Jedan od njih je, na primer, Vladimir Mohnev, za koga je Sepelt saznao da radi u gradu Gubkinu. Jedan Sepeltov ruski saradnik je u atletskoj dvorani tog grada tajno snimio Mohneva kako trenira najmanje četvoricu atletičara. Ovaj informant je uspeo i da, lažno se predstavljajući kao sportista kome su potrebne neke zabranjene supstance, stupi u kontakt sa Jurijem Gordejevim, funkcionerom atletskog saveza i snimi (preko Skajpa) razgovor sa njim iz koga je bilo jasno da Gordejev radi i kao diler dopinga. Gordejev se stara o ruskom atletskom podmlatku i to „o trošku ruskih poreskih obveznika“.

Nova saznanja će, kako sada prognoziraju stručnjaci u Njemačkoj, dovesti do isključivanja ruskih atletičara sa Olimpijade u Brazilu 2016. godine.

dw.com

Portal Analitika