Sci/Tech

VIDEO: Ovo je "Airlander", najveća letilica na svijetu

Ovo je "Airlander 10", 92 metra dugačka letilica koja svoj prvi zvanični let ima za nekoliko sedmica. Riječ je o rezultatu 40-godišnjeg istraživanja, ali kako god ga zvali, to nije cepelin.
VIDEO: Ovo je "Airlander", najveća letilica na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

- Nije cepelin, riječ je o kombinaciji aviona i cepelina, uz dodatak helikoptera. Korišteni su najmoderniji materijali, optička upravljačka tehnologija, najsavremeniju avio-tehniku i računare. To je, u suštini, letilica 21. stoljeća - pojašnjavaju u ogromno, hangaru u Bedfordu u Engleskoj, gdje najveća letilica na svijetu prolazi posljednje provjere i unaprjeđenja: dodati su krilce i još jedan motor.

"Airlander" je na početku napravljen za vojsku, kao letilica za nadzor. Ovdje je riječ o uspješnom probnom letu, ali je ministarstvo obrane odbacilo ideju, pa je odlučeno da se letilica prenamjeni u komercijalne svrhe.

Ona može da leti pet dana, pri brzini od 150 kilometara na sat, na visini od šest kilometara, a prima 48 putnika. Za razliku od tradicionalnih letilica, "Airlander" nema unutarašnju strukturu. Oblik dobija tako što se ispuni helijumom pod pritiskom nešto većim od atmosferskog.

U ovom hangaru su dvadesetih i tridesetih građeni britanski cepelini triput duži od "Airlandera". Katastrofa s "Hindenbergom" i pojava bržih aviona doveli su do odbacivanja cepelina, ali savremene tehnologije dovele su do tiših, "zelenijih" letilica s većim dometom i mogućnošću prenošenja težih tereta. "Airlander" može da poleti i sleti sa gotovo svih površina, uključujući vodu, pa kompanija smatra da će se koristiti za transport u zahtjevnim područjima, ali i za turističke letove, te za naučna istraživanja.

Izvor i foto: N1 Hrvatska/Sky News

Portal Analitika