Region

Pooštrili zakon da bi smanjili priliv izbjeglica

Slovenački parlament usvojio je zakon kojim se pooštravaju uslovi za dobijanje azila, kako bi smanjili prliv migranata i izbjegli da država postane usko grlo na takozvanoj Balkanskoj ruti.
Pooštrili zakon da bi smanjili priliv izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

„Cilj ovog zakona je da se omogući brza i efikasna procedura odobravanja azila onima kojima je azil zaista potreban, i da se postave temelji za efikasnu politiku vraćanja onih koji ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Ðerkeš Žindar, predstavljajući nacrt zakona.

Zakon o međunarodnoj zaštiti usvojen je kasno sinoć, sa 45 glasova za i četiri protiv u parlamentu koji ima 90 poslanika, prenosi AFP.

Opozicione stranke desnog centra bojkotovale su glasanje nakon što je koalicija lijevog centra odbacila njihove zahtjeve za još oštrije uslove za azil i ograničavanje broja migranta koji ulaze u zemlju.

Amnesti internešenel /Amnesty International/ kritikovao je nacrt zakona, navodeći da znatno smanjuje prava izbjeglica i tražilaca i u nekim djelovima krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Slovenija strahuje da će postati usko grlo na migrantskoj ruti, s obzirom na to da je Austrija prošlog mjeseca ograničila ulazak izbeglica, a da 30.000 migranta u Grčkoj čeka da krene ka sjeveru.

Kroz Sloveniju je od oktobra prošlo gotovo pola miliona migranata na putu ka Austriji i Njemačkoj, ali su samo 442 podnijela zahtjev za azil.

MINA

Portal Analitika