Sci/Tech

Windows 10 sada štiti računare i od sajber-napada

Već godinama se osnovni nivo zaštite za Windows računare protiv malicioznog koda oslanja na integrisani alat Windows Defender, a iako sam alat biva sve bolji i bolji, globalne prijetnje i organizirani sajber-napadi na poduzeća i organizacije predstavljaju potpuno drugu sferu problema. Ipak, Microsoft navodi kako i za to ima rješenje.
Windows 10 sada štiti računare i od sajber-napada
Portal AnalitikaIzvor

To je Windows Defender Advanced Threat Protection, a posrijedi je opcionalna usluga za Windows 10 enterprise korisnike. Za razliku od uobičajenog rješenja, ova usluga označava sami početak kakvog sajber-napada prije nego situacija bude van kontrole. Na pojedinačnim računarima servis pretražuje moguće pokušaje pristupa kritičnim datotekama sistema, a nakon detekcije odmah će uzbuniti IT centar. Stručnjaci, pak, neće morati da učitavaju kilometarske logove da bi analizirali situaciju, jer će sistem sve sam ponuditi.

Time će se mreža osposobiti u mnogo kraćem roku nego je do sada to bio slučaj. Za mnogo sajber-napada u proteklim godinama kompanije su otkrile tek mjesecima nakon što su oni počeli, što je uistinu kritičan problem. Sajber-napadi i sajber-terorizam koštaju milione dolara i uspješno mogu onemogućiti rad - i više od toga - ugroziti korisnike usluga tih organizacija i preduzeća.

Microsoft navodi kako u ovom trenutku testiraju servis s odabranim partnerima, a do kraja godine bi se trebalo svuda da se raširi.

Izvor i foto: Tportal.hr/J.D./Microsoft

Portal Analitika