Zanimljivosti

Vizija budućnosti: "Goodyear" predstavio gumu u obliku kugle

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi "Goodyear" je predstavio gumu "Eagle-360". Riječ je o vrlo neobičnom proizvodu, konceptu gume u obliku kugle, a s vozilom je povezana magnetskom levitacijom.
Vizija budućnosti: "Goodyear" predstavio gumu u obliku kugle
Portal AnalitikaIzvor

Guma "Eagle-360" predstavljena na međunarodnom sajmu automobila potpuno se razlikuje od postojećih rješenja, a to nije vezano samo za dizajn, već i integraciju brojnih tehnologija. Ugrađeni senzori ovim "gumiranim kuglama" osiguravaju vjeran prijenos podataka direktno s puta u glavni sistem vozila radi povećanja sigurnosti.

- Prema podacima kompanije "Navigant Research", do 2035. godine na svijetu treba očekivati čak 85 miliona prodatih autonomnih vozila na godišnjem nivou - prenosi "Goodyear" u svom saopštenju.

Upravo zbog činjenice da svijet saobraćaja putuje prema nečem takvom, potrebno je pronaći rješenja koja će biti optimalna za svijet sjutrašnjice - što uključuje i razvoj točkova vozila.

Vizija budućnosti "Goodyear"-a donosi inspirativno rješenje za dane kada će autonomna vožnja postati svakodnevica velikog broja ljudi. "Eagle-360" je s karoserijom povezan magnetskim poljima, čime se osigurava udobnija vožnja i smanjen nivo buke. Štoviše, oblik gume koji je moguće proizvoljno iskriviti osigurava i mogućnost manevrisanja vozilom kao nikad ranije. U ovu konceptualnu gumu ugrađeni su senzori koji bilježe stanje na putu, uključujući vremenske prilike i voznu površinu, a prikupljene podatke senzori šalju do automobila i do drugih vozila na putu, što povećava sigurnost. Uz pomoć "Goodyear"-ove tehnologije za praćenje habanja gaznog sloja i pritiska, senzori bilježe i regulišu istrošenost gume, čime omogućuju veći broj pređenih kilometara.

- Elementi oblika konceptualne gume "Eagle-360" zasnivaju se na načelu biomimikrije, odnosno oponašanja prirode koje "Goodyear" često primjenjuje kod svojih koncepata. Gazni sloj gume oponaša uzorak moždanih korala, a višesmjerni blokovi i žljebovi gume doprinose sigurnom kontaktu s podlogom. Pri oblikovanju dna, žljebova u "Goodyear"-u su se ugledali u sunđer, koja je u suvom stanju čvršća, a mokra je mekša. Inovativna tekstura apsorbuje vodu na putu i pomoću centrifugalne sile raspršuje je ispod gazne površine, čime se smanjuje opasnost od akvaplaninga i osiguravaju optimalne vozne stavke - dodaje se u saopštenju.

Izvor i foto: Tportal.hr/J.D./Goodyear

Portal Analitika