Sci/Tech

Rad koji provocira: Da li je Bog stvorio čovjekove šake?

Nedavno objavljen naučni rad o pokretima ljudske ruke dobio je oštre kritike jer se u njemu pominje i "Tvorac".
Rad koji provocira: Da li je Bog stvorio čovjekove šake?
Portal AnalitikaIzvor

Naučni rad pod nazivom "Biomehaničke karakteristike koordinacije šaka u svakodnevnim aktivnostima" napisala su četiri istraživača, od kojih tri sa Univerziteta Huažong u Kini i jedan sa Politehničkog instituta "Vorčester" u Masačusetsu, a tekst je objavljen u stručnom časopisu Plos One.

Međutim, mnogi članovi naučne zajednice sada zahtijevaju povlačenje rada zbog nekoliko stvari koje se odnose na "pseudonaučnu teoriju o inteligentnom dizajnu" i mogućnost postojanja "Tvorca".

U prvoj rečenici rada stoji da je povezanost između mišića i pokreta ruke proizvod "Tvorčevog dobrog osmišljavanja". Kasnije piše da je koordinacija šaka "ukazuje na misteriju Tvorčevih kreacija".

Sada zbog toga mnogi naučnici, pa čak i istraživači koji su urednici naučnih publikacija, traže povlačenje rada. Neki čak pozivaju na bojkot časopisa Plos One zbog propusta uredništva.

Autori priznaju da su pogriješili, ali tvrde da je reč o lošem prevodu riječi "Tvorac", a ne o njihovoj vjeri u kreacionizam. Takođe, oni kažu da će "preduzeti neophodne korake" kako bi ispravili sporne djelove rada.

Izvor i foto: B92/Independent/vultuschristi.org

Portal Analitika