Svijet

Cipras: Za razliku od mnogih, nećemo zaustaviti migrante na putu ka sjeveru

Grčka ne može da zaustavi migrante koji žele da idu na sjever Evrope, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras, oštro kritikujući zemlje Balkana koje zatvaraju svoje granice.
Cipras: Za razliku od mnogih, nećemo zaustaviti migrante na putu ka sjeveru
Portal AnalitikaIzvor

- Kako možemo da zaustavimo ljude ako žele da idu dalje? Mi ne možemo da zatvorimo ljude, to ne bi bilo u skladu sa međunarodnim sporazumima. Možemo samo da pomognemo da spasimo te ljude na moru, da ih snabdjemo i registrujemo. Onda oni svi žele da nastave dalje. Zbog toga je proces relokacije jedino rješenje - objasnio je grčki premijer u intervjuu za njemački dnevni list Bild.

Ti ljudi su, kako je naveo, bombardovani u svojim domovima, rizikovali živote da pobjegnu i stignu do Grčke koja se smatra kapijom Evrope.

- "Meka" za izbjeglice leži na sjeveru. Dok je Grčka ispunila više od 100 odsto svojih obaveza, druge zemlje nijesu ispunile ni 10 odsto, a vole da nas kritikuju. To smatramo neprijateljskim činom - naglasio je Cipras.

U Grčkoj se, prema njegovim riječima, trenutno nalazi 30.000 izbjeglica. Dok Grčka može da zaštiti svoje kopnene granice, ne može da uradi isto i za svoju 10.000 kilometara dugu obalsku granicu, naveo je on.

Cipras je dodao da će oni koji sada postavljaju bodljikavu žicu, protjeruju izbjeglice silom i pretvaraju svoje zemlje u tvrđave, na kraju biti izolovani.

Izvor i foto: Blic/Tanjug/AP

Portal Analitika