Društvo

Damir PEJIN, profesor homeopatije: Neka se slično sličnim liječi

Svako od nas u odnosu na naše potrebe i naš senzibilitet, prije svega preuzevši odgovornost za stanje u kome se nalazi, treba da se bavi sobom na svim nivoima na kojima se manifestujemo kao ljudska bića. To je fizički, emotivni, mentalni... Jedino tako u sinergiji sa svim možemo pomoći sebi i bližnjima, smatra profesor homeopatije Damir Pejin.
Damir PEJIN, profesor homeopatije: Neka se slično sličnim liječi
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornik Portala Analitika tvrdi da homeopatija može da pomogne svima u zavisnosti od stanja u kome se čovjek nalazi i dubine problema. Dodaje da homeopatija može da bude dobra dopuna standardnom liječenju kada je ono neophodno, u oporavku nakon trauma, povreda, hirurških intervencija, te da je odlična za akutne situacije i stanja i dragocjena u hroničnim tegobama…

Ne pravi razliku između tradicionalne i alternativne medicine i kaže da „imaju dosta zajedničkog u svojoj filozofiji“.

„Prvo i osnovno je da posmatra čovjeka u cjelini a ne samo oboljeli organ ili sistem organa. Sljedeći moment koji je nama važan je uzrok bolesti. Kada čovjek shvati šta je to što ga uvodi u stanje van balansa može da zaista nešto promijeni. Ili okolnosti ili odnos prema tome. Ukoliko se neka od tih promjena ne desi, ne može ni da dođe do trajnog izlječenja. Tradicionalne medicine znaju da postoji unutrašnji mehanizam koji zna da nas vrati u stanje ravnoteže isto tako kako nas i uveo u bolest. Samo mu treba pravi podsticaj. A onda, u tom procesu dolazi do povlačenja simptoma koji su samo znaci da nešto sa nama nije uredu“, smatra profesor homeoopatije Damir Pejin.

pejin2ok

ANALITIKA: Profesor ste homeopatije na  Quanttes Akademija Integrativa. Kako bi našim čitaocima predstavili homeopatiju?

PEJIN:Homeopatija je tradicionalna holistička metoda liječenja. Ustanovljena je početkom devetnaestog vijeka od strane njemačkog ljekara Samuela Hahnemanna, i evo već dvjesta godina raste i razvija se na svojim temeljnim principima koji je čine tako jedinstvenom, specifičnom i prije svega holističkom po svom individualnom pristupu  čovjeku, zdravlju, bolesti... Ima svoju filozofiju, principe, zakonitosti, posebnu farmakološku doktrinu, farmakopeju...Ono po čemu je najpoznatija je princip sličnosti ili Similia similibus curantur (Neka se slično sličnim liječi). Šta to praktično znači?  Možda će to najbolje ilustrovati primjer liječenja prehlade ili polenske kijavice kada nam suze i peku nas oči, pun nos bistrog sadržaja koji je obilan i sve nas podsjeća na situaciju kada siječemo crni luk. Najbolji preparat za to stanje se i pravi od crnog luka. No to nije uvijek tako jednostavno...

ANALITIKA: Kome homeopatija može pomoći i gdje se preporučuje?

PEJIN:Homeopatija može da pomogne svima, nekada više a nekada manje u zavisnosti od stanja u kome se čovjek nalazi, koliko je problem otišao daleko, može da bude dobra dopuna standardnom liječenju kada je ono neophodno, u oporavku nakon trauma, povreda, hirurških intervencija. Odlična za akutne situacije i stanja, a dragocjena u hroničnim tegobama…

ANALITIKA: Šta je sve potrebno da bi se neko bavio homeopatijom?

PEJIN:Prije svega potrebno je adekvatno obrazovanje iz ove oblasti. Poznavanje sistema kroz proučavanje Organona, filozofije homeopatije, poznavanje homeopatske farmakopeje i tehnika homeopatskog intervjua kroz koji dolazimo do dragocjenih informacija o stanju u kome se neko nalazi a na osnovu koga preporučujemo i adekvatan homeopatski pripravak.

pelin3

ANALITIKA: Planirate otvaranje Akademije za homeopatiju u Crnoj Gori. O čemu sezapravo radi?

PEJIN:Imali smo sreću da održimo već nekoliko tribina i radionicu u Podgorici i naišli smo na veliko interesovanje. A onda se javila ideja da se pokrene i edukacija zainteresovanih za ovu nauku. Quanttes Academia Integrativa se već dugi niz godina bavi edukacijom iz alternativnih i tradicionalnih tehnika dijagnostike i liječenja. Svi programi se svake godine akredituju od strane Ministarstva zdravlja.

ANALITIKA: Koja je razlika između klasične i alternativne (kojoj pripada homeopatija) medicine?

PEJIN:Sve alternativne i tradicionalne medicine imaju dosta zajedničkog u svojoj filozofiji. Prvo i osnovno je da posmatra čovjeka u cjelini a ne samo oboljeli organ ili sistem organa. Sljedeći moment koji je nama važan je uzrok bolesti. Kada čovjek shvati šta je to što ga uvodi u stanje van balansa može da zaista nešto promijeni. Ili okolnosti ili odnos prema tome. Ukoliko se neka od tih promjena ne desi, ne može ni da dođe do trajnog izlječenja. Tradicionalne medicine znaju da postoji unutrašnji mehanizam koji zna da nas vrati u stanje ravnoteže isto tako kako nas i uveo u bolest. Samo mu treba pravi podsticaj. A onda, u tom procesu dolazi do povlačenja simptoma koji su samo znaci da nešto sa nama nije uredu.

ANALITIKA: Kojoj medicini dajete prednost i zbog čega?

PEJIN:Svaka od ovih metoda ima svoj nivo djelovanja i svoje mehanizme kako da uspostavi ravnotežu, koliko je to moguće, u organizmu koji se razbolio. Dolazim iz klasične medicine i kao fizioterapeut vidio sam mogućnosti fizikalne terapije. Oduvijek sam se interesovao i za duhovnu stranu ljudskog bića i tako došao do kineske tradicionalne medicine, ayurvede, ali sam na sebi najbolje osjetio učinak homeopatije i to je dalje opredijelilo moj put. Mislim da sve može da pomogne, na različitim nivoima i da treba da bude dostupno čovjeku. A da svako od nas u odnosu na naše potrebe i naš senzibilitet, prije svega preuzevši odgovornost za stanje u kome se nalazi, treba da se bavi sobom na svim nivoima na kojima se manifestujemo kao ljudska bića. To je fizički, emotivni, mentalni... Jedino tako u sinergiji sa svim možemo pomoći sebi i bližnjima.

Kristina ĆETKOVIĆ

Portal Analitika