Košarka

Uskoro spomen obilježje Radovanu Ogurliću

Zahtjev za podizanje spomen obilježja Radovanu Ogurliću, Ministarstvu kulture podnijela je predsjednica opštine Herceg Novi. Komisija za podizanje spomen obilježja Ministarstva kulture ga je pozitivno ocijenila i dostavila prijedlog Vladi Crne Gore, objavio je Radio Jadran.
Uskoro spomen obilježje Radovanu Ogurliću
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Odredbama člana 9. Stav 2 i 3 Zakona o spomen obilježjima (Sl.CG br 40/08) propisano je da se spomen obilježje istaknutoj ličnosti ne može podići prije isteka roka od 20 godina od kada je lice umrlo, odnosno da se izuzetno može podići prije isteka ovog roka uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore.

Radovan Ogurlić bio je osnivač KK Primorje. Njegov legendarni tehniko i dugogodišnji trener mladih generacija košarkaša od kojih su mnogi postali crnogorske, jugoslovenske, pa i evropske košarkaške zvijezde.

Sportski i vaspitni rad Radovana Ogurlića odvijao se na Karači, terenu KK Primorja. Taj teren sa okruženjem neposredno uz Kanli kulu nastao je i uređen je zalaganjem Radovana Ogurlića, a danas je postao jedan od najznačajnijih gradskih sportskih kutaka i simbol razvoja hercegnovskog sporta. Ogurlić je svojim snažnim sportskim duhom i energijom uspješno okupljao oko sporta novsku omladinu, izgradivši ih u odlične sportiste.

KK Primorje je pod vođstvom Radovana Ogurlića osvajao juniorska prvenstva Crne Gore 6 puta, učestvovao na državnom prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu, Splitu, igrao u Kupu Jugoslavije sa Kvarnerom iz Rijeke, odigrao značajne utakmice sa Crvenom zvezdom, Cibonom…

Kao jedan od pionira košarke u Crnoj Gori Ogurlić je odlikovan zlatnom medaljom Košarkaškog saveza Jugoslavije, Košarkaškog saveza Crne Gore, dok je od opštine Herceg Novi, po izboru sportskih novinara, dobio nagradu za životno djelo. Iako se njegov cjelokupan rad bazirao na košarci, kao istaknuti sportski radnik od Fudbalskog saveza Jugoslavije dobio je povelju.

Pored značajnih sportskih uspjeha u Crnoj Gori i regionu, Ogurlić je jedan od pokretača ženske košarke u Crnoj Gori.

S obzirom da se podizanjem spomen obilježja istaknutoj ličnosti Radovanu Ogurliću trajno obilježava njegov značaj i da ne postoji rizik da će biti devalviran u narednom periodu Ministarstvo kulture predložilo je Vladi Crne Gore donese zaključak o podizanju spomen obilježja, što je juče i prihvaćeno.

Budžetom Opštine Hreceg Novi za ovu godinu predviđeno je 2000 eura za spomen obilježje.

Radio Jadran  

Portal Analitika