Društvo

Usvojen Akcioni plan realizacije strategije inkluzivnog obrazovanja

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Akcioni plan realizacije strategije inkluzivnog obrazovanja do 2018. godine.
Usvojen Akcioni plan realizacije strategije inkluzivnog obrazovanja
Portal AnalitikaIzvor

Strategija inkluzivnog obrazovanja je definisana za period od 2014. do 2018. godine. U prvoj fazi implementacije propratni Akcioni plan je postavljen za period od dvije godine, sa namjerom da se Akcioni plan za sljedeću fazu donosi na bazi rezultata, dinamike realizacije i procjene potreba. U Akcionom planu koji se postavlja za period od 2016. do 2018. godine, tj. do isteka strategije dati su ključni zadaci, definisane aktivnosti, nosioci, indikatori, rokovi, budžet potreban za sprovođenje ciljeva i mjera strategije.

„Osim budžetskih sredstva u implementaciji Akcionog plana 2016-2018 koristićemo se predpristupnim programima podrške u cilju ispunjenja zahtjeva za članstvo u Evropsku uniju i pozvati međunarodne organizacije i fondove radi učešća u realizaciji dijela aktivnosti predviđenih ovim Akcionim planom.  Opšti cilj Strategije inkluzivnog obrazovanja je da se đeci s posebnim obrazovnim potrebama omogući pristup obrazovanju, racionalno i operativno obezbijedi postizanje razvojnih i obrazovnih postignuća kroz individualizovanu, dodatnu podršku.”, ističe se u dokumentu.

Tim angažovan na izradi Strategije inkluzivnog obrazovanja činili su predstavnici Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva zdravlja i civilnog sektora. Dokument je prošao javnu raspravu, a podršku i doprinos u finalnoj fazi izrade dokumenta pružila je Kancelarija UNICEF-a u Crnoj Gori.

Strategija inkluzivnog obrazovanja (2014-2018) određuje ciljeve i pravce razvoja obrazovanja đece sa posebnim obrazovnim potrebama.  U predgovoru je ukazano da je značaj i važnost razvoja inkluzivnog obrazovanja jedan od postavljenih prioriteta razvoja sistema obrazovanja u Crnoj Gori.

“Kao ključna postignuća prepoznato je da je u redovne škole uključen veliki broj đece sa posebnim obrazovnim potrebama sa namjerom da se obrazuju u uslovima koji odgovaraju njihovim potrebama i mogućnostima. Organizovan je značajan broj obuka za podršku đeci sa posebnim obrazovnim potrebama u predškolskim ustanovama i osnovnim školama. Na nivou lokalne zajednice formirane su komisije (18) za usmjeravanje đece s posebnim obrazovnim potrebama u obrazovno-vaspitni sistem. Dijete sa posebnim obrazovnim potrebama pohađa nastavu na osnovu individualnog razvojno-obrazovnog programa (IROP). Zavod za školstvo organizuje mobilne službe pomoći inkluzivnom obrazvanju. Posebne ustanove su transformisane u resursne centre. Đeca koja imaju umjerene i teže smetnje se uključuju u posebna odjeljenja pri sedam redovnih škola i za njih se realizuje zajednička redovna nastava pojedinih predmeta sa vršnjacima. Formirani su i edukovani timovi za obuku i podršku inkluzivnom obrazovanju u stručnim školama, prilagođen prostor, nabavljena oprema. Prilagođava se eksterna provjera znanja. Škola može obezbijediti asistenta u nastavi kao tehničku pomoć”, navedeno je u dokumentu.

Kroz kritički osvrt i zaključke ukazano je da su ciljevi Strategije inkluzivnog obrazovanja (2008-2013) u većini ispunjeni u skladu sa mogućnostima i raspoloživim finansijskim sredstvima.

“Zapažene su oblasti na koje treba ukazati da bi primjenom mjera novog dokumenta đeca sa posebnim obrazovnim potrebama ostvarila pravo na puno učešće u obrazovanju i društvu. Stoga su preporuke za Strategiju inkluzivnog obrazovanja (2014-2018)- Razvijati intersektorsku saradnju, poboljšati protok informacija; Podržati ranu dijagnostiku, tretman i razvoj đece sa smetnjama u razvoju; Osigurati psihosocijalnu i socioekonomsku podršku porodici; Unaprijediti bazu podataka o đeci sa posebnim obrazovnim potrebama; Poboljšati proceduru usmjeravanja; Podržati samostalnu primjenu inkluzivne politike škole, saradnju s roditeljima, učešće đece i mladih u donošenju odluka; Omogućiti nastavnicima: pomoć I podršku, specifična znanja o smetnjama u razvoju; Osavremeniti IROP; Obezbijediti podršku resursnih centara za inkluzivnu praksu; Jačati kapacitete i rad škola sa posebnim odjeljenjima; Razviti i realizovati program za prelaz iz osnovne u srednju školu; Učiniti obuhvatnijom podršku mobilnih timova; Inkluzivno obrazovanje definisati kao jednu od prioritetnih oblasti profesionalnog razvoja nastavnika i povećati broj obuka; Dodatno definisati i strukturisati indikatore praćenja i vrednovanja; Razviti održiv model asistencije u nastavi; Učiniti škole pristupačnim; Pojačati inkluziju u srednjim školama; Postaviti eksternu provjeru znanja u najboljem interesu đeteta i sprovoditi promotivne aktivnosti”, precizirano je u dokumentu.

Cijeneći dosadašnju saradnju s UNICEF-om angažovan je konsultant koji je doprinio finalnom unapređenju dokumenta.

“Ključne ocjene su da je sprovođenje Strategije u praksi održivo, da stavlja naglasak na uklanjanje arhitektonskih barijera, barijera koje proizlaze iz stavova stručnjaka i roditelja, opremanje škola adekvatnom didaktikom, uvođenje asistenata u nastavi, podizanje stručnog znanja nastavnika i stručnih saradnika kako bi koristili primjerene metode u radu s učenicima. Ovakva orijentacija Strategije je čvrsto bazirana na socijalnom modelu. Mjere razvoja rane detekcije i rane intervencije su itekako povezane s inkluzijom u obrazovnom sistemu jer pravoremena detekcija smetnji i pravovremeno uključivanje u tretman podiže nivo funkcionisanja đeteta. Isto tako, rana detekcija omogućuje sistemu da se pravovremeno prilagođava njegovim potrebama, sposobnostima i interesima i time bude spreman za uključivanje u inkluzivno obrazovanje i vaspitanje. Uključivanje NVO sektora u pojedine mjere zasigurno predstavlja dodatnu podršku sistemu i doprinosi kvalitetu inkluzivne prakse. Strategija otvara put za dalji razvoj inkluzije i uključuje sve važne aktere u njeno sprovođenje. Povezivanje svih nivoa od rane detekcije i intervencije, preko osnovnoškolskog, opšteg i srednjeg stručnog obrazovanja kroz uvođenje dodatnih pedagoških zvanja predstavlja sveobuhvatno djelovanje u cilju razvoja inkluzivne prakse, ali i podizanja kvaliteta inkluzivne prakse u onim djelovima đe je već sada inkluzija na adekvatnom razvojnom nivou", ocijenjeno je u dokumentu.

Portal Analitika