Abiznis

U Kotor stiže 450 kruzera

U Kotor je za ovu godinu najavljen dolazak oko 450 kruzera, što će značajno povećati prihode od turizma, poručio je izvršni direktor Luke Kotor, Vasilije Kusovac.
U Kotor stiže 450 kruzera
Portal AnalitikaIzvor

Uz nekoliko dolazaka putničkog broda Berlin, a zatim i kruzera Viking Star 21. marta i Costa Mediterana 28. marta posredstvom kotorske agencije BCM, počinje ovogodišnja nautička sezona.

Prihod od dolaska kruzera u Kotor je veoma značajan i ima značajne ekonomske efekte za sve one u lancu pružanja usluga brodu, kompaniji i putnicima, ali zvaničnih podataka o ukupnim prihodima po tom osnovu nema.

Kada je u pitanju prihod od kruzera Luke Kotor, koja pruža lučke i uslugu pilotaže, u 2015. godini po tom osnovu AD Luka Kotor prihodovala je više od tri miliona eura.

Kusovac kaže da su prihodi od kruzera koje ubira Luka Kotor samo 30 odsto ukupnog potencijala, i odnose se na privez i odvoz broda.

"Imamo naplatu od agenata i brodara, koji plaćaju korišćenje plovnih puteva, kao i druge usluge koje idu na budžet države preko Uprave pomorske sigurnosti. To su znatna sredstva koja su nekada ulagana u održavanje plovnih puteva, ali sada to nije slučaj i očekujemo da ćemo u budućem periodu sa nadležnim državnim organima i taj dio nekako kanalisati na pravi način. Recimo brod od oko 70.000 tona plaća plovni put oko 1.500 eura. Druga velika i značajna stavka je prihod od naplate vinjete koji naplaćuje Lučka kapetanija i koji ide u budžet države. Tako da, sve u svemu prihod od kruzera je veoma značajan, ali ga je veoma teško definisati", kaže Kusovac.

On je precizirao da su prošle godine sa eminetnim stručnjacima iz Dubrovnika radili Studiju uticaja kruzinga u Crnoj Gori, ali da nijesu dobili prave i pouzdane informacije o benefitima kruzing industrije kod nas.

Kusovac kaže da je 2015. godina bila izuzetno uspješna kada su u pitanju dolasci kruzera, odnosno najbolja u dosadašnjem poslovanju ovog akcionarskog društva u većinskom vlasništvu Opštine, te da očekuje da će ova biti još bolja s obzirom da je najavljeno više od 450 dolazaka kruzera sa 500.000 posjetilaca i više od 200.000 članova posade.

Kusovac ističe da se Luka Kotor samo bavi vezom i odvezom, te da je to ustvari isključivo turistički proizvod i da treba turistički radnici da ga trasiraju.

"Izleti koji se organizuju za putnike sa kruzera su glavna stavka, kruzeri dolaze prije svega upravo zbog izleta, jer ljude interesuju izleti i obilasci. Tu su i prihodi od parkinga, restorana, hotela. Sve to mora biti koordinisano i umreženo ukoliko želimo da crnogorsku kruzing industriju podignemo na potrebni nivo. Mi na Mediteranu smo u prednosti, turista kod nas za sedam dana može obići sedam različitih destinacija, klima je izvrsna, luke su pogodne, pa je i Kotor u svemu tome našao svoju poziciju i lijepo se uklopio. Prije tri godine u Majamiju, od strane jednog prestižnog časopisa, proglašeni smo Top destinacijom, dok smo prošle godine dobili priznanje kao Visoko preporučena destinacija", kazao je Kusovac.

Prema analizi koju je prije nekoliko godina radila Nacionalna turistička organizacija došlo se do podatka da turisti sa kruzera kada dođu u Kotor u prosjeku potroše oko 43 eura po osobi, a članovi posade oko 29 eura.

Ako se uzme u obzir ovaj podatak sa najavljenih 500.000 putnika i 200.000 članova posade dolazi se do računice od desetine miliona prihoda samo po osnovu potrošnje putnika i posade sa kruzera.

[ Dnevne novine ]

Portal Analitika