Zanimljivosti

UMJETNOST GRADNJE: Najljepši evropski dvorci (FOTO)

Stari, moderni, bizarni, romantični...Ovi dvorci svakako će se dopasti ljubiteljima arhitekture.
UMJETNOST GRADNJE: Najljepši evropski dvorci (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Bran, Rumunija

Bran (Foto: bran-castle.com)Bran (Foto: bran-castle.com)

Mnogi misle kako je ovaj transilvanijski dvorac obilježio Drakula, no to nije baš tačno. Istina je da je Bran inspirisao Brama Stokera na pisanje novele, ali je Vlad Tepeš ovdje proveo tek kratko vrijeme kao zatvorenik.

Pena Palata, Portugal

Pena (Foto: Wikipedia)Pena (Foto: Wikipedia)

Nalazi se u mjestu Sintra, na vrhu brda. Kad je lijepo vrijeme, obično se vidi i iz Lisabona, a da bi do njega došli, potrebno vam je oko pola sata vožnje iz portugalske metropole.

Nojšvanštajn, Njemačka

Nojšvanštajn (Foto: Wikipedia)Nojšvanštajn (Foto: Wikipedia)

Ovaj dvorac vjerovatno je najpoznatija palata na području Evrope. Svake godine privlači milione posjetilaca i najfotografisaniji je dvorac na svijetu. Uprkos tome što je poslužio i Voltu Dizniju za kreaciju Diznijevog dvorca, njegova istorija je prilično mračna. Izgrađen je 1869. godine kao skrovište “ludog kralja” Ludviga, čija je smrt i dan danas obavijena velom tajne.


Gedelon, Francuska

Gedelon (Foto: guedelon.fr)Gedelon (Foto: guedelon.fr)

Gradnja ovog dvorca počela je 1997. ali nije završena. Pri gradnji se koristi tehnika iz XIII vijeka, što uključuje dovoz materijala isključivo konjima, a i radnici su obučeni u odjeću tog vremena. 

Versaj, Francuska

Versaj (Foto: historylines.net)Versaj (Foto: historylines.net)

Versaj je ogroman, a koliko god da je poznat po veličini, još je slavniji po raskoši. Kad pogledate sve to bogatstvo unutra, nije lako zaključiti zašto se narod pobunio i na giljotinu poslao Luja XVI i Mariju Antoanetu. Zanimljivo je da su u slavnoj Dvorani ogledala i Kraljevskoj kapeli selfi štapovi zabranjeni.

Koka, Španija

Koka (Foto: Wikipedia)Koka (Foto: Wikipedia)

Udaljen je tek 90 minuta vožnje od Madrida. S obzirom na istoriju i to da je izgrađen u XV vijeku, njegova očuvanost je i više nego nevjerovatna.


Praški dvorac, Češka

Praški dvorac (Foto: Europe Travel Culture)Praški dvorac (Foto: Europe Travel Culture)

Veličine sedam fudbalskih igrališta, praški dvorac se smatra najvećim dvorcem na svijetu iz davnih vremena. Kretanje ovdje može biti otežano, ako uzmemo u obzir lavirinte crkava, vrtova i aleja. 

rtcg.me

Portal Analitika