Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Vijeće Filološkog fakulteta izabralo dekana: Bogojević izmješta prevodilaštvo iz Podgorice u Nikšić

Vijeće Filološkog fakulteta izabralo dekana: Bogojević izmješta prevodilaštvo iz Podgorice u Nikšić

V. d. dekana Filološkog fakulteta Dragan Bogojević pobijedio je na izborima za čelnika te ustanove koji su održani juče na sjednici Vijeća, a njegov protivkandidat bila je profesorica Lidija Tomić, rečeno je Pobjedi u toj ustanovi. Bogojević je, prema riječima članice izborne komisije Jasmine Nikčević, nakon okončanja prvog kruga glasanja od članova Vijeća fakulteta dobio dovoljnu podršku za pobjedu, zbog čega nije bilo potrebno organizovati drugi krug.
Vijeće Filološkog fakulteta izabralo dekana: Bogojević izmješta prevodilaštvo iz Podgorice u Nikšić
Portal AnalitikaIzvor

- Glasala su 53 člana Vijeća, a četiri listića su bila nevažeća. Bogojević je dobio 33 glasa, a Tomić 16 – pojasnila je Nikčević. Bogojević od oktobra obavlja funkciju v.d. dekana najmlađe univerzitetske jedinice. Filološki fakultet, nakon odvajanja od Filozofskog i pošto mu je pripojen Institut za strane jezike, sada ima osam studijskih programa: za engleski, francuski, italijanski, njemački, ruski jezik i književnost, te studijske programe za crnogorski, odnosno srpski jezik i južnoslovenske književnosti, kao i studijski program za prevodilaštvo. Bogojević je u programu za razvoj, u mandatnom periodu od tri godine, podsjetio da je sjedište Filološkog fakulteta u Nikšiću, ali da se nastava na studijskom programu za prevodilaštvo izvodi u Podgorici, u najvećem dijelu u iznajmljenim prostorijama. Tu praksu bi, sudeći prema njegovim riječima, trebalo promijeniti.

- Studijski program za prevodilaštvo treba koncipirati u skladu sa najboljom praksom srodnih studijskih programa, uz potrebu promišljanja njegovog najcjelishodnijeg pozicioniranja u zajedničku strukturu Filološkog fakulteta – precizirao je Bogojević. On je u planu naveo i da Filološki fakultet treba da se izbori za prestižno mjesto na mapi naučno-istraživačkih sličnih ili srodnih institucija u okru- ženju i šire, a da se to može postići predanim naučnim i pedagoškim radom. Zalagaće se, između ostalog, za održavanje i unapređenje postojeće izdavačke djelatnosti Fakulteta i podsticanje publikovanja naučnih radova u referentnim časopisima. Iniciraće, kako je pojasnio, uspostavljanje referentne liste naučnih časopisa na nacionalnom nivou za oblast jezika i književnosti.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika