Svijet

Tusk: Broj izbjeglica iz Turske u EU i dalje previsok

Broj migranata koji preko Egejskog mora dolaze na teritoriju Evropske unije iz Turske i dalje je previsok, ocijenio je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, nakon sastanka sa turskim premijerom, Ahmetom Davutogluom.
Tusk: Broj izbjeglica iz Turske u EU i dalje previsok
Portal AnalitikaIzvor

„Saglasili smo se da je priliv izbjeglica i dalje previsok i da je neophodna dalja akcija“, rekao je Tusk u Ankari na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Davutogluom, prenosi AFP.

On je rekao da je na Turskoj da odluči na koji način je najbolje da postigne smanjenje tog priliva.

Tusk je naglasio da sa Turskom nijesu dogovoreni nikakvi brojevi o mjerama za smanjenje priliva nelegalnih migranata u Evropu i poručio da je cilj da se potpuno eliminiše taj fenomen.

On je kazao i da bi vraćanje nelegalnih migranata sa teritorije Evrope slomilo mreže krijumčara putem kojih se ugovara prelazak tih migranata preko mora.

Davutoglu je, s druge strane, ocijenio da će se priliv sirijskih izbjeglica, koji u Evropu dolaze iz Turske, smanjiti ukoliko sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji ostane na snazi.

Međutim, smatra on, taj sporazum ugrožava kršenje primirja koje, kako tvrdi, sporvode ruske i sirijske snage.

Turski premijer dodao je i da je Turska poštovala zajednički akcioni plan sa Evropskom unijom o migracijama i poručio da će ta zemlja nastaviti da ispunjava svoje obaveze.

MINA

Portal Analitika