Politika

ĐUKANOVIĆ: Spreman sam za nastavak dijaloga ali bez uslovljavanja (VIDEO)

Predsjednik Vlade i lider DPS-a Milo Đukanović poručio je večeras da je spreman na nastavak dijaloga sa opozicijom, ali bez uslovljavanja. Đukanović je ocijenio da je za neuspjeh dosadašnjih pregovora najviše kriv predsjednik Skupštine i lider SDP-a Ranko Krivokapić.
 ĐUKANOVIĆ: Spreman sam za nastavak dijaloga ali bez uslovljavanja (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Premijer je, gostujući u emisiji "U Centar" RTCG, podsjetio da je ponudio opoziciji da uđe u Vladu, iako je Vladi izglasano povjerenje u parlamentu. Spreman je da sam ponudi nastavak pregovora, ali bez uslovljavanja.

"Ta ponuda nije izraz političke slabosti, već pokušaj da otklonimo jednu od ključnih prepreka održavanju fer izbora. Uprkos toj izdašnoj ponudi, ti pregovori završeni neuspjehom i to prije svega zahvaljujući ulozi dosadašnjeg predsjednika Skupštine. Pregovore je obilježio politički sebičluk predsjednika parlamenta. DPS spreman za dijalog bez uslovljavanja, inače o čemu bi onada razgovarali ako bi prihvatio odmah sve zahtjeve opozicije", kazao je Đukanović.

Premijer je ocijenio da lider SDP-a neopravdano želi da se smijeni uredništvo i direktorica Televizije Crne Gore Radojka Rutović.

"Predsjednik parlamenta je dijalog obojio ličnim, partijskim interesima. Pregovori su propali jer je Krivokapić mimo pravila političke igre pokušao da u politički sporazum ugradi obavezu njegovog održavanja na poziciji predsjednika Skupštine. Druga neprijatna okolnost po njega je što smo odbili inicijativu da se na jedan krajnje neprincipijelan način obračuna sa direktoricom Televizije Crne Gore Radojkom Rutović. Najmanje tri puta je Krivokapić pokušavao da u koalicione sporazume sa DPS-om ugrađuje odredbu kojom je smijenjena Radojka Rudović", naveo je Đukanović.

Premijer je poručio da mu nije prihvatljiv komesarski pristup Javnom servisu, ali i svim drugim medijima. On je ocijenio da Krivokapić može i dalje biti učesnik u dijalogu, ali ne kao medijator jer će, kako je rekao, ubrzo biti smijenjen sa pozicije predsjednika parlamenta.

"Ne treba nam medijator za pregovore. Krivokapić nije medijator nego organizator. Poziciju medijatora je koristio kako bi manipulisao njom, da ni on bio jedan učesnik, a Raško Konjević drugi. Oni su imali dominaciju sa dva predstavnika.Mislim da je Krivokapić dio parlamentarne manjine, da je njegovo ovakvo vrijeme potrošeno i vjerujem da će on nastaviti političko djelovanje kao poslanik i lider jedne male partije. Sada je pitanje za opoziciju da li zaista istinski žele ono što su tražili ili žele da budu taoci predsjednika parlamenta koji je odlučio da u završnoj fazi na tom mjestu namiri svoje račune sa zamišljenim protivnicima'', ocijenio je Đukanović.

Đukanović je ocijenio da Agencija za nacionalnu bezbjednost veoma odgovorno obavlja svoj posao. Premijer je ocijenio da je u Crnoj Gori, za razliku od ranije, prisutna dioba i seoba parlamentarnih stranaka.

"U Crnoj Gori na sceni je politička novina, gotovo sve partije su podijeljene. Svaka opoziciona partija je podijeljena, ali i SDP je podijeljena. Ne možete više da poznate dresove polasnika.  Imamo opoziciju u vlasti, što je konstrukcija SDP-a", istakao je Đukanović.

On je poručio je da Crna Gora nije u političkoj krizi, zato što njene institucije redovno obavljaju svoj posao. Crna Gora je, kako je poručio, jedna od zemalja sa najdinamičnijim ekonomskim rastom u Evropi. Crna Gora je, kako dodaje, jedna od najbezbjednijih zemalja u regionu.

Vlada redovno izvršava svoje obaveze, uprkos opstrukciji dosadašnjeg koalicionog partnera u vladajućoj koaliciji, naveo je premijer.

"Ocjene o krizi vrlo svjesno plasira dio opozicionih partija, pokušavajući da ispune svoj cilj, a to je da preuzmu vlast. Oni ne vjeruju u svoje kapacitete i zato pokušavaju da zaustave vlast, kao i što su to pokušale pristalice DF-a, a to je nasilnim zauzimanjem institucija", rekao je Đukanović.

Komentarišući to što ga je Krivokapić okarakterisao kao Staljina crnogorske politike, Đukanović ovako odgovara.

"Ne smeta mi što me doživljava kao Staljina. Problem je taj kad sebe okarakterišete kao Čerčila. To rade duboko neostvarene osobe, nezadovoljne sobom, pa pokušavaju da se uporede i sa Čerčilom", istakao je Đukanović.

Premijer je poručio da nema namjeru da podnese ostavku zbog slučaja "limenka" i dodao da nema njegove lične odgovornosti, jer u to vrijeme nije bio predsjednik Vlade.

(Portal RTCG)

Portal Analitika