Ostalo

Većina F1 vozača protiv novih kvalifikacija

Većina vozača Formule 1 protivi se novom sistemu kvalifikacija koji bi trebalo da stupi na snagu od prve trke ove sezone, Velike nagrade Australije.
Većina F1 vozača protiv novih kvalifikacija
Portal AnalitikaIzvor

Svjetska automobilska federacija (FIA) je krajem februara donijela odluku o promjeni sistema kvalifikacija, ali je posljednjih dana bilo govora da bi primjena mogla da bude odložena do pete trke ovogodišnjeg šampionata.

Prema prijedlogu, kvalifikacije će se i dalje voziti u tri faze, s tim što će prva trajati 16 minuta, druga 15, a treća 14 minuta. Po sedmorica najsporijih vozača će u određenim vremenskim intervalima biti eliminisana u prve dvije faze, dok će se osmorica najbržih plasirati u treću fazu. U njoj će poslije određenog vremenskog intervala prvo ispadaju najsporiji vozači, a na kraju će ostati samo dvojica najbržih koji će se boriti za pol poziciju. 

Vozači misle da će novi sistem biti komplikovan za učesnike i navijače na trkama. Većina vozača, uključujući Kimija Raikonena, Džensona Batona i Nika Rozberga, u srijedu je imala sastanak sa sa direktorom trka Formule 1 Čarlijem Vajtingom o predloženim promjenama. 

“Mislimo da bi promjene mogle da poremete pravila, a da bi navijačima bilo teško da razumiju šta se dešava. Za nas vozače je već komplikovano, pa mislimo da će navijačima biti teže. Mislimo da je stari način kvalifikacija veoma dobar i da nema potrebe mijenjati ga”, rekao je vozač Fors Indije Serhio Peres. 

Zakonodavno tijelo u Formuli 1, Svjetski savet za auto-moto sport sastaće se u petak i jedino to tijelo može da odobri svaku promjenu u kvalifikacijama za predstojeću sezonu. Savjet može da izmijeni prijedlog Komisije Formule 1 prije nego što uđe u pravilnik, ali bi značajne promjene morale da budu vraćene Komisiji i Strateškoj grupi na odobrenje.

Ovogodišnji šampionat startuje na stazi “Albert park” 20. marta.

(B92.net)

Portal Analitika