Zanimljivosti

NASA stvara novi Konkord?

NASA je ove nedelje odobrila 20 miliona dolara za prototip letilice koja će biti brža, tiša, bezbednija i više ekološka, piše britanski “Telegraph”.
NASA stvara novi Konkord?
Portal AnalitikaIzvor

Dizajniraće je kompanija Lokhid Martin sa sjedištem u Kaliforniji, u okviru nove serije revolucionarnih aviona “X-planes”, prilikom čijih testiranja će biti testirani i neki novi materijali i tehnologije. 

Datum lansiranja još nije objavljen. 

NASA se na ovaj način pridružila brojnim kompanijama koje su nedavno objavile da planiraju da uskoro uvedu supersonične letove, uključujući model "Antipod”, privatni avion od 10 sedišta koji bi putovao 24 puta brže od zvuka. To znači da bi putnici od Londona do Njujorka mogli da stignu za nevjerovatnih 11 minuta, a od Njujorka do Sidneja za pola sata. Ukoliko postane stvarnost, ovaj avion letio bi 12 puta brže od legendarnog Konkorda. 

Tu je i "Spajk S-512", letilica od 12-18 sedišta, koja bi mogla da postane dio komercijalnog aviosaobraćaja već 2018 godine. Dizajnirala ju je kompanija "Spajk Aerospejs" iz Bostona, a letjela bi brzinom od 1.6 maha, što znači da bi putnici sletjeli u London tri sata nakon što su napustili Njujork. 

Supersonične letove planira da uvede i kompanija “Erion korporejšn” iz Nevade, koja na novoj letilici trenutno radi u saradnju sa kompanijom "Erbas". Prve komercijalne letove mogli bismo da vidimo 2019. godine.

b92.net

Portal Analitika