Kultura

Prva godišnjica DEAC-a: STRATEX dokaz da bez filantropije nema bolje budućnosti

Izložbe u Galeriji "Pizana" i Modernoj galeriji u Podgorici još jedne su u nizu manifestacija kojom Dukley European Art Community obilježava godinu postojanja. Da se sve to uradi, omogućila je STRATEX grupa i njen predsjednik Nil Emilfarb, na čiju inicijativu je cijeli je sve počelo - pozivom Maratu Geljmanu da osmisli projekat, kazao je umjetniki direktor DEAC-a Petar Ćuković.
Prva godišnjica DEAC-a: STRATEX dokaz da bez filantropije nema bolje budućnosti
Portal AnalitikaIzvor

Sa dvije postavke - samostalnom Igora Guseva i kolektivnom radova 14 rezidenata koji su u od početka projekta boravili i stvarali u prostorijama nekadšnje zgrade "Jugooceanije" u Kotoru - DEAC je nastavio obilježavanje godišnjice postojanja.

- Radovi Igora Guseva podsjećaju na kadrove iz filmova i fotografije iz magazina, a razmazanim djelovima slika pokazuje svoj drugačiji ugao gledanja. Kada je došao u Crnu Goru, prvo što je počeo da slika bila je priroda, pa se na njegovim radovima se nalazi cijela paleta boja Crne Gore. U godini kada svijet slavi vijek "Crnog kvardata" Kazimira Maljeviča, kada je apstrakcija već uveliko postala dio našeg života, Gusev podsjeća kako je prva apstrakcija, u stvari, umjetnikova paleta - ono na čemu je miješao boje i na kojoj je jedino moguće ustanoviti kakva bi slika trebalo da bude. Gusev u svojim radovima objedinjuje pejzaž i paletu - rekao je direktor DEAC-a Marat Geljman.

Dalje je podsjetio kako su radovi ovog slikara dio godišnjeg kataloga koji će javnosti biti promovisan 11. marta u Podgorici.

- Gusev je u rezidencijalnom centru u Kotoru boravio u junu, ali je spreman već sada da ponovo doputuje u Crnu Goru. I to ne u okviru rezidencijalnog programa DEAC-a, već samostalno, zato što je i njega Crne Gora - kao i sve nas - osvojila - zaključio je Geljman.

Ćuković je zahvalio Ljiljani Milošević, vlasnici Galerije "Pizana" koja im je već drugi put izašla u susret i ustupila galerijski prostor za predsavljanje umjetnika iz rezidentnog programa DEAC-a. Dalje je precizirao kako će do kraja ovog mjeseca još događaja biti posvećeno objavljivanju godišnjeg kataloga DEAC-a, te da je u pitanju luksuzno izdanje na 360 stranica sa 1.500 ilustracija, gdje će zainteresovani moći na jednom mjestu da vide sve što je DEAC uradio.

- I nijesu samo izložbe u pitanju, već i festivali, koncerti, predstave, film - sve što vezujemo za pojam kulture i umjetnosti. A zašto se to htjelo STRATEX kompaniji i to ne samo zbog toga što je to nekakva ekskluzivna volja ili želja nekog bogatog čovjeka? Predsjednik Nil Emilfarb kao da je pratio ono što je svojevremeno blistavi um, američki matematičar Džon Neš rekao da je najbolje i za ekonomiju i za društvo kao cjelinu. Ono što radi STRATEX grupa, po mom mišljenju, je briljantan dokaz da je ta teza na mjestu. Bez altruizma, bez filantropije nema bolje budućnosti za sva društva na ovom svijetu - zaključio je Ćuković.

U nastavku večeri zainteresovani ljubitelji likovne scene preselili su se u prostor podgoričke Moderne galerije, gdje su na kolektivnoj izložbi prikazani radovi Evgenija Dibskog, Igora Gusjeva, Semjona Fajbisoviča, Viktora Frejdenberga, Dušice Ivetić, Valentine Bahčevan, Jusufa Hadžifejzovića, Pavela Brata, Valerija Kazasa, Ilije Šoškića, Gljeba Skubačevskog, Ljube Ivanove, Saida Atabekova i Dmitrija Cvetkova po izboru, u ovom slučaju, kustosa Marata Geljmana.

Ćuković je istakao da ne bi bilo "ni prostora ni vremena" da o svakom izloženom radu ili umjetniku nešto kaže. On je biranim riječima govorio o izuzetnom izboru Nila Emilfarba koji je pozvao Geljmana da osmisli tako sjajan projekat koji je "nešto najbolje i najinventivnije što se desilo u crnogorskoj kulturi i posljednjih 30 godina".

- Komplimenti i našim rezidentima, umjetnicima koji sa puno volje i snage rade u našim ateljeima i internacionalizuju naš kulturni, umjetnički prostor, te omogućavaju da i crnogorski umjetnici to prepoznaju kao svoj dom i projekat, projekat koji će ih, sasvim sigurno, pogurati tamo gdje postoje istinske vrijednosti. Svi ste pozvani da nam se pridružite i da što češće dolazite u rezidencijalni objekat u Kotoru, a mi, kada god bude prilika, doći ćemo i u Podgoricu i diljem Crne Gore - zakjučio je Ćuković.

Izvršni direktor STRATEX kompanije, Daren Evans, obratio se publici oba likovna događaja, zahvaljujući im na pristustvu.

- Marat Geljman je već pomenuo da slavimo godinu dana o početka rada DEAC-a i stotinu godina od "Crnog kvadrata" Kazimira Maljeviča. No, mi ove godine takođe proslavljamo 10 godina nezavisnosti Crne Gore. Dakle: jedna - deset - sto godina! Deseta godišnjica nezavisnosti Crne Gore pravi je razlog zbog kojeg smo odlučili da napravimo DEAC. Sve to radimo zbog Crne Gore, a Crna Gora je mjesto na kome se ukrštaju putevi mnogih kultura. Tokom protekle godine, u rezidentskom centru DEAC-a u Kotoru ugostili smo mnoge umjetnike i ta kombinacija stranih umjetnika sa onima iz Crne Gore rezultirala je odličnom saradnjom. Nastavićemo da promovišemo umjetnost kao platformu za dalje predstavaljanje Crne Gore, za njenu reklamu i široku promociju crnogorskog turizma i privrede - zaključio je Evans

Portal Analitika