Svijet

"Politiko": EU odbacila opciju slanja trupa na Balkan

Diplomatska služba EU odbila je poziv da poššalje bezbjednosnu misiju na Zapadni Balkan sa ciljem obuzdavanja priliva migranata u Evropu, uz stav da bi bilo neprikladno intervenisati u zemljama "sa jakim institucijama". To piše evropsko izdanje američkog sajta "Politiko", čiji je novinar imao uvid u ovaj dokument Evropske službe za spoljne poslove.
"Politiko": EU odbacila opciju slanja trupa na Balkan
Portal AnalitikaIzvor

Navedeno je da je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) odbacila ideju slanja EU trupa i drugog bezbjednosnog osoblja, kako bi pomogli u kontroli izbjeglica, nazivajući je neizvodljivom.

"Politiko" ipak navodi da sama činjenica da se takva ideja uopšte razmatra pokazuje dokle su sve zvaničnici spremni da bi prekinuli politički zastoj u kojem se našla Evropa po pitanju migracije.

Austrijski ministar odbrane Hans Peter Doskocil rekao je u februaru agenciji APA da je "pitanje zaštite granica pitanje hotspotova (centara za registraciju izbjeglica), naravno i pitanje vojne saradnje".

On je tada kazao da bi civilno-vojnu misiju bilo moguće brzo uspostaviti i dodao da bi austrijski vojnici mogli da budu poslati u Grčku, Srbiju i Makedoniju.

EU u ovom trenutku već vodi takve operacije, koje su poznate kao misije u okviru Politike zajedničke bezbjednosti i odbrane, kako bi se borila sa krijumčarima u Sredozemlju i pomogla u borbi protiv migracionih problema u Nigeru.

Međutim, u dokumentu do kojeg je došao "Politiko" stoji da EEAS smatra da takva ideja ne može da bude opcija na Zapadnom Balkanu. Tu piše da u zemljama pogođenim prilivom migranata već postoje "čvrsta državna kontrola i jake institucije" i EU tu ne može da interveniše.

EEAS navodi da "u ovom trenutku nijedna država Zapadnog Balkana nije podnijela takav zahtjev i čini se malo vjerovatnim da će bilo koja od njih to učiniti".

Izvor: rts.rs

Foto: aljazeera.com

Portal Analitika