Svijet

Makedonija bije bitku za ime usred drame na granici

Makedonski mediji usred drame koja vlada u izbjegličkom kampu Idomeni na granici prenose da je predsjednik EK Žan Klod Junker Makedoniju nazvao ustavnim imenom.
Makedonija bije bitku za ime usred drame na granici
Portal AnalitikaIzvor

Na makedonsko-grčkoj granici već danima je zarobljeno oko 10.000 migranata, a na teritoriju Grčke stalno pristižu novi. Makedonci granicu sa Grčkom naizmjenično otvaraju i zatvaraju, a pritisak migranata na "balkansku rutu" je sve veći.

I dok Evropa pokušava da sprovede mehanizme za smanjenje izbjegličkog talasa i napravi plan za rješavanje izbjegličke krize, makedonska televizija "Sitel" objavila je vijest naslovljenu "Junker naljutio Grke koristeći ustavno ime Makedonije u Briselu".

Predsjednik Evropske komisije govoreći o izbjegličkoj krizi napomenuo je da "predsjednik Evropskog sajveta Donald Tusk posjećuje zemlje na izbjegličkoj "balkanskoj ruti", između ostalih Srbiju, Makedoniju i otići će i u Tursku".

Kako navodi makedonska televizija, Junker je rekao Makedonija, zabilježili su svi evropski mediji, a italijanska agencija "Nova" javila je da je jedan od čelnika EU napravio gaf tokom izgovaranja imena Makedonija jer je nije nazvao BJR Makedonijom.

Podsjetimo, zbog spora oko imena države Grčka godinama blokira članstvo Makedonije u NATO i EU, dok je u UN primljena pod privremenim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, do rješenja spora.

Atina optužuje Makedoniju i za prisvajanje važnih simbola helenske kulture kako bi izgradila nacionalni identitet pretežno slovenske države, kao što su simbol sunca na zastavi ili antički heroj Aleksandar Veliki po kojem nosi ime i aerodrom u Skoplju.

 

Izvor: b92.net

Portal Analitika