Svijet

FRANCUSKA PRIJETI Ako Britanija napusti EU, puštamo sve migrante

Ako Britanci izglasaju napuštanje EU na referendumu u junu, Francuska će pustiti migrante u Britaniju prekidom kontrola na granicama i položiće "crveni tepih" za bankare koji budu bježali iz Londona, rekao je francuski ministar ekonomije Emanuel Makron.
FRANCUSKA PRIJETI Ako Britanija napusti EU, puštamo sve migrante
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Istog dana kada se taj savez prekine, migranti više neće biti u Kaleu i finansijski pasoš neće biti tako efikasan - rekao je Makron za list "Fajnenšel tajms" uoči anglo-francuskog samita o bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, mogu se pojaviti prepreke za bilateralnu trgovinu i neće važiti sporazum kojim se dozvoljava Britaniji da vrši kontrole na granicama i zadržava migrante na francuskoj strani Kanala.

Osvrćući se na poziv premijera Dejvida Kamerona francuskim kompanijama da se relociraju preko Kanala nakon što je Francuska povećala takse 2012. godine, Makron je rekao da, ako bi razmišljao kao oni koji postavljaju "crvene tepihe", onda bi moglo doći do nekih repatrijacija prema londonskom Sitiju.

Ako Britanija odbije članstvo u EU, kolektivna energija bloka bila bi potrošena na razmrsivanje postojećih veza, a ne na stvaranje novih, dodao je Makron.

Rojters 

Portal Analitika