Društvo

Nema piva sa pesticidom glifosat

Na crnogorsko tržište nijesu uvezene sporne vrste najpopularnijih njemačkih piva koja sadrže pesticid glifosat, koji je, prema nalazima Svjetske zdravstvene organizacije, vjerovatno kancerogen.
Nema piva sa pesticidom glifosat
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je ranije objavio njemački portal n24.de, prilikom testiranja njemačkih piva, utvrđeno je da neka od njih sadrže i do 300 puta veću količinu tog pesticida nego što je dozvoljeno za pitku vodu, a Minhenski institut za životnu sredinu testirao je 14 vrsta piva i u svakom pronašao glifosat.

“Inspektori na crnogorskom tržištu kontrolišu bezbjednost hrane pri uvozu i, u unutrašnjem prometu u skladu sa nadležnostima propisanim Zakonom o bezbjednosti hrane, i prošle i ove godine nijesu dobijali pritužbe u vezi sa ispravnošću piva", kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Pivo koje se prodaje na crnogorskom tržištu je domaće proizvodnje ili se uvozi iz Srbije, Kosova, Hrvatske i Njemačke.

Iz Uprave su najavili da će ubuduće posebnu pažnju obratiti na kontrolu pošiljki piva u kojima je nađen pesticid glifosat.

Iako Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da se radi o pesticidu koji je vjerovatno kancerogen, njemački Federalni institut za procjenu rizika tvrdi da nema opasnosti za građane, jer bi morali popiti stotine litara piva kako bi se pojavila opasnost za zdravlje.

Pobjeda

Portal Analitika