Društvo

Pomozimo Svetozaru Lazareviću: Živi u baraci sa 63 eura mjesečno

Šezdesetogodišnji Svetozar Lazarević živi u istrošenoj baraci u selu Markovići nadomak Budve. Neuslovan objekat koji prokišnjava dao mu je na čuvanje prijatelj kako bi imao gdje da se skloni. Raznim primitivnim materijalom pokušavao je da pokrije baraku, kako bi se zaštitio od vlage, ali bez uspjeha.
Pomozimo Svetozaru Lazareviću: Živi u baraci sa 63 eura mjesečno
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Banka Hrane ga je zatekla u pohabanoj odjeći ispred barake na suncu, gdje pokušava da se ugrije. Obraduje se, kako sam kaže, svakom sunčanom danu, jer mu je sunce najbolji prijatelj.

Iz priče sa ovim skromnim čovjeku saznali su da je njegov život trebalo da ide nešto drugačijim tokom.

Svetislav je završio Srednju stručnu školu u Splitu, gdje je i radio u brodogradilištu. Doselio se u Budvu 1979.godine i zaposlio u Komunalno-stambenom preduzeću. Petnaest godina je uspješno radio u njihovoj tehničkoj službi. Formirao je i porodicu.

Onda počinje da se suočava sa ozbiljnim egzistencijalnim i zdravstvenim problemima.

Firma se privatizovala, a on je kao tehnološko višak ostao bez posla. Uzalud je tražio novo zaposlenje-nikada ga nije pronašao. Radio je sve fizičke poslove kako bi prehranio porodicu.

Međutim, kad nesreća krene, onda ide do kraja. Usljed teškog života, oboljela su mu pluća i morao je na liječenje u Brezovik. U to vrijeme mu se raspala porodica, napustila ga i otišla u Srbiju „trbuhom za kruhom“. Po izlasku iz Brezovika doživljava saobraćajnu nesreću nakon koje jedva ostaje živ, ali sa trajnim posledicama. Od tada je nesposoban za rad.

Obraćao se za pomoć firmi u kojoj je radio petnaest godina, ali od njih nije dobio nikakav odgovor. Rješenje koje je dobio ranije, da gradi stan na krovu crkvene zgrade u Ulici Slobode u Budvi, je kasnije uništeno. Novac koji je uplatio za komunalije, nikada mu nije vraćen. U međuvremenu su na toj lokaciji izgrađena tri stana.

Kako navode iz Banke hrane, Svetislav Lazarević živi od 63 eura socijalne pomoći, koji su mu jedini prihod.

"Da nema dobrih ljudi iz komšiluka, ne bi mogao da preživi. Svi koji ga znaju kažu da je zahvalan i za najmanji vid pomoći, u šta smo se i mi uvjerili. Na njegovom licu prepoznali smo zahvalnost kada smo mu predali paket sa hranom i higijenskim sredstvima.

Po odlasku, u ušima nam je dugo odzvanjala rečenica kojom nas je ispratio „Molim vas pomognite mi da preživim ovaj život koji nam je ostao“. Ako gledamo srcem, vidjećemo da je ovom čovjeku svaka vrsta pomoći dragocjena", poručuju iz Banke hrane.

Oni apeluju na humane ljude da ukoliko mogu pomoć u vidu novca upalte na žiro račun 525630010000091782 u Komercijalnoj banci Budva.

"Banka Hrane Crne Gore će kao i mnogo puta do sada posredovati u pomoći ovom čovjeku putem e maila bankahranepg@gmail.com , u inboxu na fb stranici https://www.facebook.com/banka.hrane/?ref=hl kao i putem telefona mob.+382 69/495-680", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika