Abiznis

EPCG pokrenula 33 spora protiv građevinskih kompanija

Elektroprivreda je pokrenula 33 spora protiv građevinskih kompanija za naplatu duga. Do toga je došlo zato što kupci nijesu preveli stanove na sebe, a ne plaćaju struju redovno, piše Pobjeda.
EPCG pokrenula 33 spora protiv građevinskih kompanija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Kada investitor legalno završi zgradu, distribucija mu daje saglasnost i priključuje objekat. Sva brojila u tom objektu su na ime investitora. Novi vlasnik stambenog ili poslovnog prostora u roku od 15 dana treba da podnese pismeni zahtjev za promjenu imena kupca i zaključenje ugovora o snabdijevanju električnom energijom. Dakle, to je obaveza kupca - kaže direktor za odnose sa javnošću Elektroprivrede, Rajko Šebek.

On dodaje da je procedura jednostavna.

- Uz zahtjev za promjenu imena kupca, koji se može pronaći na sajtu EPCG, potrebno je priložiti i kopiju ugovora o kupoprodaji ili zakupu, list nepokretnosti, koji nije stariji od šest mjeseci i ličnu kartu na uvid - objašnjava Šebek.

Na pitanje koliko je tužbi ECPG pokrenula protiv građevinskih firmi po osnovu dugova za stanove koji nijesu registrovani na novog vlasnika, on nije mogao da da tačan broj, jer se u njihovom registru sva utuženja evidentiraju zajedno, a svi su potrošači jednaki.

U Zetagradnji je nešto drugačija situacija. Kažu da je ovaj problem posebno izražen posljednjih pola godine. Prema podacima Privrednog suda, EPCG je protiv Zetagradnje pokrenula 23 postupka.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika