Zanimljivosti

Skulpture iz Mesopotamije pronađene u izbjegličkom kampu u Sloveniji

U izbjegličkom kampu Gruškovje u Sloveniji pronađene su tri manje skulpture sa područja drevne Mesopotamije, za koje se smatra da su ilegalno iskopane u Siriji ili Iraku, saopštila je danas slovenačka policija.
Skulpture iz Mesopotamije pronađene u izbjegličkom kampu u Sloveniji
Portal AnalitikaIzvor

Narodni muzej iz Ljubljane je potvrdio da su predmeti od alabastera autentične mesopotamijske figurice i da vjerovatno potiču iz trećeg milenijuma prije nove ere, prenosi RTV Slovenije.

Portparol policije Miran Sadi je rekao da je figurice vjerovatno ostavio neki migrant početkom novembra prošle godine, kad su u Sloveniju dnevno stizale na hiljade izbjeglica iz Hrvatske.

"Budući da predmeti nemaju oznake koje bi potvrdile da su popisane, vjerujemo da su iskopane ilegalno", izjavio je Radiju Slovenija arheolog Nacionalnog muzeja Peter Turk.

Tirk je kazao da "vrijednost figurica na crnom tržištu možda ne mjeri desetinama hiljada eura, ali su sigurno vrijedne nekoliko hiljada eura".

Vijest o pronalasku mesopotamijskih figurica je objavljena tek nakon što je Narodni muzej završio njihovu procjenu. Obaviješten je i Interpol.

(Foto: Beta/AP)

Portal Analitika